Datum objave: 03. Svibanj 2017

Dobri ljudi:Pomagao slijepom djedu i postao profesionalni pratitelj slijepim osobama u Županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvadesetogodišnjem ekonomskom tehničaru Ivanu Kunčiću valjda je od rođenja suđeno da se brine o slijepim osobama. Otkako zna za sebe pomaže svom djedu, a sada je izabran za drugog videćeg pratitelja Udruge slijepih Šibensko – kninske županije, a to znači stručnu osobu koja slijepim osobama olakšava život i pomaže im da lakše savladaju svakodnevne zadaće ili ispune svoje potrebe. Zahvaljujući projektu „Tvoja ruka nek me vodi“ za koji je županijska udruga slijepih bespovratno dobila oko 420 000 kuna on će profesionalno, naredne dvije godine, biti na usluzi četrnaestero slijepih i slabovidnih osoba u Županiji. Među njima petero ih živi na području od posebne državne skrbi koje su do sada bile gotovo pa izolirane.

Riječ je o projektu koji je za Udrugu slijepih i slabovidnih osoba Šibensko – kninske županije izradila šibenska udruga Mladi u EU i kojim su aplicirali za bespovratna sredstva Europskih socijalnih fondova i dobili svih 100 mogućih bodova. Taj je projekt danas predstavljen u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku, a nazočni su bili i predstavnici županijske i šibenske gradske vlasti.

Udruga „Mladi u EU“ taj im je projekt izradila besplatno, a surađuju već duže vrijeme. „Svima je jasno da slijepe i slabovidne osobe ne mogu napisati projekt već zbog tog svog hendikepa, a i nemaju potrebna znanja za to. Zbog toga smo im mi pomogli jer mi ionako radimo projekte, a nije nam bilo teško za njih potrošiti deset ili petnaest dana“, kaže Marko Gović, predstavnik te udruge koja zapošljava šestero mladih i uspješno aplicira na Eu i ostale fondove.

„Ponosan sam što mogu na ovaj način pomoći slijepim i slabovidnim osobama. Imam s tim iskustvo jer od malena pomažem djedu koji je slijep. Već sam mjesec dana na praksi u Udruzi slijepih i mislim da sam se dobro snašao“, kazao je danas Ivan.

 Isti posao u Udruzi već obavlja Karlo Orbanić, koji se također iskazao u radu sa slijepim osobama.  Slijepe osobe kojima pomaže najbolje znaju koliko im je takva pomoć dobrodošla kako bi bili što samostalniji u odnosu na svoje obitelji.

Zahvaljujući  tom projektu u Udruzi  će uspjeti zadržati  još  jednu osobu koja će obavljati poslove koordinacije

Šibensko – kninski župan Goran Pauk je izrazio zadovoljstvo takvom aktivnošću Udruge slijepih i slabovidnih osoba, a pozvao ih je i da se, kada je riječ o projektima, oslone i na razvojnu agenciju Šibensko – kninske županije.

Iz kategorije: Vijesti