Datum objave: 13. Travanj 2017

Preminula Ankica Vukšić Panjkota jedna od prvih šibenskih košarkašica

Diana Ferić
Diana Ferić

Preminula je Šibenčanka Ankica Vukšić Panjkota, umirovljena profesorica književnosti, filozofije i talijanskog jezika, jedna od prvih šibenskih košarkašica koja je igrala za ekipu Šibenika na prvoj javnoj košarkaškoj utakmici odigranoj u Šibeniku 1947. godine.

Nakon mature u šibenskoj gimnaziji Ankica Panjkota otišla je na studij u Zagreb. Studirala je književnost, zatim filozofiju i talijanski jezik. Još za vrijeme studija udala se u Čakovcu te postala profesorica na čakovečkoj gimnaziji gdje je radila sve do umirovljenja. U Čakovcu je zahvaljujući svom radu i naobrazbi uživala veliki ugled i poštovanje

Za vrijeme školovanja u Šibeniku bavila se raznim sportovima, a bila je i jedna od prvih petnaestak šibenskih košarkašica. Nju je 1946. godine u prvu grupu šibenskih djevojaka koje su počele trenirati i igrati košarku uključila profesorica Milica Res Koritić pa je tako 1947. godine sudjelovala u prvim promidžbenim košarkaškim utakmicama koje su održane u Šibeniku, a bila je i članica prve ženske košarkaške ekipe koja je između 1947. i 1950. godine igrala međugradske utakmice protiv Zadra i Splita. Košarku su vježbali i igrali najprije između sebe u gimnazijskoj dvorani, kasnije na teniskim terenima na Šubićevcu te na igralištu koje 1947. godine bilo uređeno između crkve Gospe van Grada i nekadašnje Učiteljske škole na čijem se mjestu danas nalazi zgrada FINA-e .

Ankica je u Šibeniku aktivno igrala košarku do 1949. godine. Bila je članica prvog šibenskog košarkaškog kluba koji se zvao „Lokomotiva“, a imao je žensku i mušku ekipu. 1949. godine ženska ekipa KK „Lokomotiva“ odigrala je prvu košarkašku utakmicu izvan Šibenika. Gostovala je u Splitu i igrala protiv ŽKK „Hajduk“. Ankica Panjkota, koja je tada imala tek sedamnaest godina, imala je zadaću čuvati jednu od najboljih hrvatskih košarkašica tog vremena ujedno i reprezentativku Jugoslavije, Zogović.
Osim košarkom uspješno se bavila i atletikom, a najveći joj je uspjeh bio osvajanje trećeg mjesta u trčanju na 800 metara na prvenstvu Dalmacije.

Iako je živjela u Čakovcu uvijek je s ponosom naglašavala da je Šibenčanka i čuvala uspomene na svoj rodni grad.
Ankica Vukšić Panjkota u Šibeniku je gimnazijske klupe dijelila s Joškom Vukov, Vjerom Šarac, Ksenijom Blažić, Sonjom Dunkić, Meri Malenica, Nikicom Baranovićem, Živanom Bogdan, Vlatkom Stošić, Blaženkom Kordić, Koljom Ljahnicki, Ivom Livakovićem i drugim Šibenčankama i Šibenčanima koji su maturirali 1951. godine.

Na najstarijoj poznatoj fotografiji šibenskih košarkašica i košarkaša koja je snimljena 1947. godine na košarkaškom igralištu u dvorištu Učiteljske škole, Ankica Vukšić Panjkota stoji u sredini peta s lijeva.

 

Iz kategorije: Vijesti