Datum objave: 10. Travanj 2017

Učenici OŠ Petra Krešimira IV prošli stazom poznatog zaljubljenika u Šibenik Ante Frue

Diana Ferić
Diana Ferić

Poučna staza „Ante Frula“ pokazala se doslovno takvom učenicima Osnovne škole Petra Krešimira IV koji su protekle subote njome prošli uz stručnotruno vodstvo predstavnika HPD –a Kamenar i svojim nastavnika jer osim što su uživali u prirodi i pogledu na Šibenik naučili su puno o šibenskoj povijesti i botanici.

 

Na početku puta posjetili su tvrđavu Barone na kojoj im je njihova kolegica učenica održala sat šibenske povijesti. Nakon toga su se zaustavili na takozvanoj Vidilici iznad šibenske gimnazije na kojoj su se upoznali s florom i faunom tog područja i tako redom sve do kraja staze do planinarske kuće HPD –a „Kamenar“ Čićo u kojoj su dobili okrjepu i uživali zabavljajući se na proplanku.
Ta se akcija za učenike OŠ Petra Krešimira održava već 155 godine. Ove godine je sudjelovalo 150 učenika, a domaćini su im bili predstavnici HKD „Kamenar“:

 

 

TKO JE BIO ANTE FRUA?

 

Ante Frua je porijeklom Splićani,a u Šibeniku se nastanio prije Drugog svjetskog rata smatrajući ga perspektivnim gradom. Kada je izbio Drugi svjetski rat, Ante Frua je shvatio da se situacija mijenja i da dolaze sasvim drugačija vremena. Kako je njegov Šibenik teško patio pod čizmama fašista i nacista, on je, koliko je mogao, pomagao šibenske antifašiste. Mnogo je puta išao preko Piska i kriomice nosio partizanima igle, konce, tkaninu i ostalo što im je trebalo. To mu je donijelo neke povlastice kada su vlast preuz li komunisti. Predao im je svu svoju imovinu, a oni su ga postavili za šefa njegove vlastite trgovine. Nakon njenog zatvaranja još dugo je radio u staretinarnici – zalagaonici na obali i tako zaradio mirovinu koja mu je omogućila da se do kraja života posveti isključivo onome do čega mu je najviše bilo stalo i što je najviše volio – Šibeniku, njegovim perivojima i šumama.
 

Kada je otišao u mirovinu, počeo se intenzivno baviti uređenjem šume na Šubićevcu. Svaki dan je odlazio sa svojim cepinom na Šubićevac da bi čistio i njegovao šumu. Takvog Antu Fruu zapamtili su mnogi Šibenčani, a i cijenili su to što radi. Za 86. rođendana poduzeće Zelenilo posadilo je uz stazu koja vodi na tvrđavu Barone stablo cedra njemu u čast. Dobio je pod kraj života i Nagradu grada Šibenika. Ante Frua preminuo je 1974. godine, kako kažu njegovi potomci, miran, sretan i zadovoljan jer je za svoj grad učinio sve što je mogao. Do zadnjeg dana išao je na Šubićevac, njegovao šumu, sakupljao sjemenje, pričao o novim nasadima... Imenom Ante Frue nazvan je planinarski put. To je lijepo i njegovi potomci su ponosni što nije zaboravljen. Ali Ante Frua zaslužio je puno više, a da ga se slijedilo i nastavilo tamo gdje je on stao, da je bilo više ljudi koji na njegov način vole Šibenik, on bi danas izgledao sasvim drugačije. Bio bi to grad koji se kupa u zelenilu i ponosi svojim uzornim perivojima.
 

Iz kategorije: Vijesti