Datum objave: 10. Travanj 2017

Šibenik je među 10 gradova u Hrvatskoj po ulaganju u obrazovanje

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je sedmi grad u Republici Hrvatskoj prema izdvajanju proračunskih sredstava u obrazovanje, pokazalo je istraživanje portala gradonacelnik.hr Grad Šibenik je u 2015. godini izdvojio 25 posto proračuna za obrazovanje što je puno više od državnog prosjeka koji iznosi 10,10 posto.

 

„U Šibeniku obrazovanje smatramo jednim od temeljnih stupova razvoja grada i ostanka mladih. Samo grad koji ulaže u sve razine obrazovanja, od predškolskog do visokog, svojim mladima može osigurati uvjete da se školuju u svome gradu i da potom u njemu i nađu posao. Upravo je u navedenoj 2015. godini otvoren novi dječji vrtić Smilje koji danas pohađa oko 60 djece, te je s radom počeo prvi šibenski sveučilišni studij – Preddiplomski studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora na koji su već upisana 92 studenta. Cijeli koncept studija od početka je rađen u suradnji s gospodarstvenicima koji će zajedno s akademskom zajednicom iznjedriti i profil ljudi potreban tržištu. Time smo postavili temelje za pretvaranje Šibenika u sveučilišni grad“, izjavio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

 

U posljednje četiri godine u Gradu Šibeniku pokrenut je niz projekata vezanih uz obrazovanje. Osim vrtića Smilje, rekonstruirani su i dograđeni vrtići „Kućica“ i „Šibenski tići“, a pred realizacijom je i izgradnja novog modernog vrtića u Crnici te energetska obnova osnovnih škola. Uz to, dio proračunskih sredstava namijenjenih obrazovanju uložen je u sufinanciranje produženog boravka u osnovnim školama i program pomoćnika u nastavi.

 

„Uskoro nas čeka i izgradnja studentskog doma Palacin za 340 studenata za koji očekujemo potrebna sredstva. Naš cilj je oformiti vlastito samostalno Sveučilište kako bismo omogućili našim mladim sugrađanima da ostanu u Šibeniku, ali želimo privući i studente iz ostalih dijelova Hrvatske da dođu studirati u Šibenik“, naglasio je gradonačelnik Burić te dodao: „Plan nam je nastaviti s ulaganjem u školstvo jer u tome vidimo budućnost našega grada. Ako od malih nogu odgajamo obrazovane i sretne ljude, naša budućnost izgleda sjajno.“, priopćili su iz Ureda gradonačelnika Šibenika.

 

Iz kategorije: Vijesti