Datum objave: 07. Travanj 2017

Predstavljena "Šibenska luganiga original", nisu joj odoljeli ni vegetarijanci

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruge „Luganiga“ i „Volim Šibenik“ u suradnji s trgovačkim lancem „Djelo“ te uz podršku „Vinoplod vinarije“ Šibenik te vinarske obitelji Džape iz Šibenika i Marka Sladića iz Plastova, predstavili su danas u pizzeriji „Liro“, „Šibensku luganigu original“ kao autentični šibenski brend, a zamamnom mirisu tog šibenskog gastro proizvoda nije odoljela niti direktorica Turističke škole u Šibeniku Senka Dodig koja je vegetarijanka , ali je šibensku luganigu kušala. Zahvaljujući profesoru u toj školi Marasoviću utvrdilo se i da takva luganika, pripremljena prema izvornom receptu, paše sa svim autohtonim šibenskim vinima od Maraštine i debita do Babića, ovisno o godišnjem dobu.

Simbolike radi, prvu na roštilju pripremljenu „Šibensku luganigu specijal“, kakva se u Šibeniku nije do sada jela, probao je šibenski gradonačelnik Željko Burić i oduševio se.  Društvo mu je u degustaciji pravio i nekadašnji šibenski gradonačelnik Milan Aranutović, a  među uzvanicima je bio i kandidat za  zamjenika gradonačelnika Antun Dobra, a zajedničko im je što su svi ishvalili "Šibensku luganigu original".

 

Gradonačelnik Burić bećao je da će se ta luganika od sada naći na svim domjencima koje Grad Šibenik bude organizirao, a podržao je brendiranje i zaštitu takve luganige kao nematerijalne šibenske baštine. Razvijeta će se u dva pravca, kao „street“, fast food hrana i kao specijalna hrana u restoranima koja će biti temelj kreativnim jelima.

 

Udruga „Luganiga“ unosi inovacije u taj tradicionalni gastroproizvoda, kako je kazala Karmen Jelčić Pulić, jedna od suradnica na projektu. „To je novo ruho klasične luganige i reinterpretacija tradicionalnog jela. Prepoznatljiva je po
bogatstvu mirisa i okusa. U njoj nema ničega umjetnog, samo kvalitetno meso i prirodni začin i što je najvažnije ručno izrađena te je odraz obrtničkog znanja i umijeć. Ona je više od kobasice i kao dio nematerijalne šibenske baštine zaslužuje biti priznata i zaštićena.Turistima i mlađim generacijama Šibenčana predstavlja novo iskustvo i gastro doživljaj ,a u kontekstu turizma iskustva i doživljaja njezino brendiranje i uključivanje u ponudu pridonijet će prepoznatljivosti i atraktivnosti Šibenika kao turističke destinacije“, istaknula je.


Šibenska luganiga, koja je nakon pronalaska autentičnog recepta po kojem se razlikuje od talijanske luganige i sličnih kobasica koje se proizvode u Njemačkoj, Portugalu, Grčoj i Cipru, registrirana je i zaštićena pod imenom „Šibenska luganiga original“ i kao takva spremna je za tržište.

 

O razlozima zaštite šibenske luganike kao izvornog šibenskog specijaliteta govorio je prof. dr. Ante Pulić, predsjednik udruge „Luganiga“, a o povijest luganige, pronalasku šibenskog recepta za tu popularnu kobasicu i razlikama zahvaljujući kojima ju je bilo moguće brendirati, registrirati, zaštititi i nazvati šibenskom, govorio je Stanko Ferić, novinar i aktivist udruge „Volim Šibenik“.

 

Gosti današnje prezentacije u pizzeriji „Liro“ doznali su tako da je talijanska kobasica luganiga došla je u Šibenik i Dalmaciju najvjerojatnije u dugom povijesnom razdoblju tijekom kojega su bili pod vlašću Mletečke Republike te da najstariji pisani spomen luganige u Šibeniku potječe iz 1754. godine i da se nalazi u Dnevniku kavane Petra Vidija koji se čuva u Državnom arhivu u Šibeniku.

U luganigama kao skupom i ekskluzivnom talijanskom specijalitetu, rečeno je na prezentaciji, uživali su samo imućni Šibenčani sve do 1922. godine kada je u Šibenik iz Đakova došao mesar i kobasičar Vinko Novaković. On je želio ponuditi luganigu svim Šibenčanima, ali je oni nisu prihvatili jer im se nije sviđala. Zbog toga je izmijenio recept i prilagodio ga ukusu Šibenčana.

Novakovićeva luganiga koja se od talijanske razlikuje u četiri bitna sastojka postala je popularna među šibenskim pukom, pa su je u godinama prije Drugog svjetskog rata proizvodili gotovo svi šibenski mesari.

Tradiciju proizvodnje luganige nastavio je njegov zet Ivica Mutavdžić, Slavonac iz Đakova koji u Šibenik došao 1936. godine, a nakon Drugog svjetskog rata njegov šegrt i učenik Zdeslav Maričić, koji je postao jednom od najvažnijih karika u lancu čuvara tradicije šibenske luganige. On ju je spasio luganigu od zaborava i dugo je godina bio jedini koji ju je proizvodio, a bio je i jedan od nositelja prvog pokušaja pretvaranja luganige u komercijalni proizvod i šibenski gastronomski brend 1993. godine.

 

Luganiga je u posljednjih desetak godina u Šibeniku doživjela preporod. Postala je jedan od znakova zavičajnog identiteta Šibenika i Šibenčana. Proizvodi je nekoliko mesara, svaki prema svom receptu, što nije sporno, dapače.
Novakovićev recept, koji su smatrali velikom šibenskom tajnom, pronašli su aktivisti udruga „Luganiga“ i „Volim Šibenik“ te ga u suradnji s domaćim trgovačkim lancem „Djelo“ rekonstruirali.

 

Zahvaljujući Novakoviću i njegovim inovacijama, zbog bitnih razlika u odnosu na talijansku luganigu, uspjeli su ga registrirati i zaštititi kao izvorni, autentični šibenski specijalitet pod imenom ŠIBENSKA LUGANIGA ORIGINAL te ga pod time imenom pod tim imenom namjeravaju iznijeti na tržište te ponuditi kao autentični šibenski specijalitet,a u ponudi bi se trebao naći već u ovoj turističkoj predsezoni.

 

Uzvanici na današnjoj prezentaciji i degustaciji uglavnom su hvalili ponuđenu šibensku luganigu iako je nekima bila malo manje začinjena od one na koju su navikli, ali o ukusima se ne raspravlja.
 

Iz kategorije: Vijesti