Datum objave: 06. Travanj 2017

Kako unaprijediti turizam u povijesnoj jezgri koristeći priče,tradiciju,doživljaje i ljubaznost

Diana Ferić
Diana Ferić

 Dvadesetak iznajmljivača apartmana u povijesnoj jezgri Šibenika sudjelovalo je u radionici „Apartman plus“- kako koristiti intelektualni kapital za bolje poslovanje koju je, u organizaciji Turističke zajednice Grada Šibenika, u Urbanom centru održala Karmen Jelčić Pulić stručnjakinja za intelektualni kapital s međunarodnom reputacijom.

 

Cilj je bio uputiti iznajmljivače u to da se turizam ne sastoji od smještaja i materijalnih stvari nego je na prvom mjestu emocija, doživljaj i priča koju pričamo turistima i to je ono što oni pamte i nose sa sobom. To su, kazala je Karmen Jelčić Pulić, nematerijalni čimbenici kojima se kod nas ne poklanja dovoljno pažnje. Dobar primjer je Dubrovnik koji se reklamira kao grad za sva osjetila. „ Iznajmljivači apartmana su u odnosu na velike turističke sustave mali i dobro bi bilo da se međusobno povezuju kako bi bili jači na tržištu.

 

Važan i taj relacijski kapital. No to što ste mali ima i svoje prednosti jer ste fleksibilni i možete lakše pratiti osobne želje i preferencije turista“, Kazala je Karmen Jelčić Pulić.
Preporučila je sudionicima te radionice na brinu o svakom gostu ponaosob, da se upoznaju s njihovom kulturom, osobnim afinitetima, ali i da ih iznenade malih poklonika kao znakovima pažnje kako bi gost osjetio da je važan i da se domaćini oko njega trude.

 

Po njezinom mišljenju u Šibeniku bi puno toga trebalo promijeniti. Primjerice, Šibenik se smatra gradom djece, ali o djeci turistima se ne razmišlja niti se bilo kakva ponuda od gastronomske pa nadalje njima prilagođava što su i primjedbe turista koji u Šibenik dolaze s djecom.

 

Poručila je da bi se u Šibeniku trebalo više pažnje poklanjati upravo nematerijalnoj baštini pozitivnim pričama, receptima, tradicijskoj izradi određenih predmeta...

Bila je to prva od tri radionice za iznajmljivače apartmana u povijesnoj jezgri koje će do početka turističke sezone organizirati Turistička zajednica Grada Šibenika. Sljedeća će se, kako doznajemo od Dina Karađole, direktora TZ Grada Šibenika odnositi na hortikulturu u povijesnim jezgrama.  

Iz kategorije: Vijesti