Datum objave: 04. Ožujak 2017

TUŠ-evci prezentirali projekt Plava riba i oduševili vodičke ugostitelje

Šibenik News
Šibenik News

U hotelu Olympija Vodice Turističko - ugostiteljska škola predstavila je projekt Plava riba ugostiteljima ,odnosno vlasnicima ugostiteljskih objekata koji su zainteresirani za uvrštavanje inovativnih jela od plave ribe u svoje jelovnike,menu-karte.

 

Ideja čitavog projekta je povezati proizvođače plave ribe tj ribare s ugostiteljima i trgovačkom mrežom.Krajnji cilj je brendiranje jela od plave ribe kao gastronomska prepoznatljivost Šibensko-kninske županije odnosno labelling "Preporučili ribari"-markica kvalitete koja bi kao vizual bila istaknuta na vratima ugostiteljskih objekata koji u svojoj ponudi imaju proizvode od plave ribe.

 

Voditeljica LAGURA-a"Galeb" gđa.Meri Krnić osvrnula se na projekt "Preporučili ribari" u ime lokalne akcijske grupe u ribarstvu specijalizirane za područje ribarstva,prerade ribe i akvakulture.

 

Pilot projekt "Preporučili ribari" predstavio je gosp.Ante Sladoljev koji je kazao da sama priča počinje od lokalnih ribara,poboljšanje plasmana prodaje ribe, gospodarski rast na ribarstvenom području te povezanost s ugostiteljskim objektima koji bi prezentirali jela od ribe te bi imali certifikat za inovativna jela od ribe poglavito plave ribe koja ima veliku nutritivnu vrijednost a sama cijena na tržištu je prihvatljiva ali plava riba je nedovoljno iskorištena.

Slijedila je kratka rasprava o pilot projektu.Uzvanicima se obratio Alen Alija koji je upoznat i s LAGOM i sa školskim projektom Plava riba Turističko-ugostiteljske škole Šibenik te je pohvalio učenike škole i njihove mentore u uspjehu stvaranja inovativnih jela od plave ribe.Kazao je nazočnima kako su učenici TUŠ-a nakon završetka obrazovanja spremni raditi u najelitnijim restoranima svojim stečenim znanjem i vještinama.

 

Uzvanicima se obratila ravnateljica Senka Dodig koja je kazala nekoliko riječi o samom projektu Plava riba te predstavila profesora Ivicu Marasovića,dipl.ing.Prehrambene tehnologije koji je opisao projekt sa stajališta nutritivnih vrijednosti i inovativnosti unutar tehnoloških postupaka kojima su se koristili u školskom istraživanju. Vrijedne stručne učiteljice kuharstva Ljiljana Burazer,Sanja Ivanović i Biserka Šmit sa svojim učenicima Katarina Matas, Ivan Bura, Luka Nakić, Grgo Bačelić, Petar Vunić, Ines Mađar, Bruno Tabula pripremile su inovativna jela od plave ribe (inćun i srdela).

 

Posluženi su kanape sendviči(slana srdela,avokado,mediteransko bilje),cherry rajčice sa slatko-slanim nadjevom(sir,slana srdela,mediteransko bilje),košarice s inćunima(prhko tijesto,marinirani inćuni,šalša od pomidora, sir te sve zapečeno),inćuni u ananasu(marinirani inćun obložen svježim inćunom i paniran sa sezamom,pohan,umak od flambiranog ananasa), mediteranske Šimunove rolice(inćun sushi)riža, blitva, filetirani i marinirani u citrusima, mediteransko bilje,maslinovo ulje), Grgina fantazija (filetirani inćun,mariniran u soku od limuna i naranče,špageti,maslinovo ulje,koromač,mediteransko bilje,čokolada,korica naranče) i Petrova balada(filetirana srdela,panceta,pečenje grill,dimljenje,umak gaspačo(svježa rajčica,krastavac,paprika,maslinovo ulje) posluživanje uz prilog(krema od graška,menta), grickalice od kostiju ribe.

 

Goste su posluživali vrijedni konobari TUŠ-a Karlo Batinić, Enrico Krluk, Stipe Fistonić, Dume Jušić, Tonya Tamfara pod vodstvom prof.Renate Polegubić Vlaše.Ravnateljica Senka Dodig kazala je nazočnima kako bi jela trebala postati gastronomski brend te staklene teglice u kojima se nalazi riba trebale bi biti suvenir iz našeg grada , odnosno županije.Skrenuti pozornost na vrijednost plave ribe kao namirnice i dignuti gastronomiju na veću razinu.

 

Uz degustaciju jela i piće uzvanici su se družili i konstruktivno razgovarali. Cijeli program vodila je hostesa, učenica TUŠ-a Karla Skočić. 

Iz kategorije: Vijesti