Datum objave: 06. Veljača 2017

Na Svjetski dan zimske vožnje biciklom na posao odaberite jeftin i zdrav način kretanja gradom

Šibenik News
Šibenik News

U petak, 10. veljače, na međunarodni Dan zimske vožnje biciklom na posao, stanovnici gradova diljem svijeta obvezuju se voziti biciklom na posao barem taj dan, bez obzira na vremenske prilike. U Hrvatskoj, Zagreb je 2015. i 2016. godine odnio pobjedu zahvaljujući najvećem broju prijava i značajnoj gužvi biciklista na ulicama, unatoč hladnoći, a ove je godine ponovno na vodećem mjestu!.


Novost u ovogodišnjem natjecanju je posebno rangiranje sudjelovanja fakulteta u čemu hrvatska metropola ne zaostaje. Naime, među 25 najboljih nalazi se čak pet fakulteta zagrebačkog sveučilišta što dokazuje da je bicikl kao prijevozno sredstvo sve popularniji. No, prijaviti se mogu svi građani, organizacije, fakulteti i škole u Hrvatskoj.


- Građani se mogu prijaviti na web stranici www.winterbiketoworkday.org ispunjavanjem kratke ankete i “obvezati” se da će barem u petak 10. veljače na posao, fakultet ili u školu ići biciklom - rekao je Goran Lampelj iz Sindikata biciklista. Sindikat biciklista za taj dan najavljuje male poticajne akcije i poziva što veći broj građana na uključivanje.

 

- U petak u jutarnjim satima na gradskim ulicama ćemo nagraditi hrabre zimske bicikliste Bio&bio poklonima i zahvaliti što voze i u zimskim uvjetima - najavio je Lampelj, a akciju podržava i sustav javnih bicikala Nextbike.


Iz Sindikata biciklista pozivaju sve da im se priključe 10. veljače u vožnji bicikla bez obzira na vremenske prilike, ali i da što češće voze bicikl jer je to ekološki, jeftin i zdrav način kretanja gradom koji je inače zakrčen prometom od oko 400.000 motornih vozila.
 

Iz kategorije: Vijesti