Datum objave: 01. Veljača 2017

Petar Baranović:'Vrhunskim' poslovnim potezom gradske vlasti i Vodovoda 'isparano' 5 milijuna kuna

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Vodovod i odvodnja d.o.o. izgubio je pet milijuna kuna vrijedne dionice Jadranske banke d.d., tvrdi Petar Baranović, gradski vijećnik Narodne stranke – Reformisti. Baranović od gradonačelnika Šibenika, Željka Burića traže odgovore na pitanja kako je moguće da gradska tvrtka izgubi toliko javnog novca te zašto se kockalo s novcem stanovnika Krešimirovog grada.

 

- Prije nešto malo manje od dvije godine, gradskog poduzeće Vodovod učinilo je jedan veoma čudan potez za javno komunalno poduzeće i u vrijednosti od pet milijuna kuna kupilo je dionice banke koja je, naglašavam, tema dugi niz godina zbog vrlo kontroverznog i čudnog poslovanja na koje sam upozoravao – kazao je Baranović na konferenciji za novinare, dodajući da je na taj način pet milijuna kuna javnog novca, novca građana Šibenika isparano i upropašteno.

 

Baranović traži da odgovorni odgovaraju, u prvom redu gradonačelnik Burić kao, kako tvrdi gradski vijećnik, temelj u vertikali odgovornosti. Podsjetio je nekadašnji dogradonačelnik da je zajedno s kolegama iz vijećničkih klupa upozoravao da je kupnja dionica banke kojoj mnogi predviđaju propast loš poslovni potez. Podsjetio je i na Burićeve riječi u trenutku kad je tvrdio da banka neće propasti, a Vodovod će zaraditi.

 

- Gradonačelnik je u vertikali odgovornosti zapravo temelj – tvrdi Reformist, pozivajući Burića da nastalu situaciju objasni građanima Šibenika kao i to tko je doista odgovoran za gubitak enormnog iznosa.

 

- Bilo bi pristojno i profesionalno da se građanima Šibenika, o čijem se novcu radi, objasni što se dogodilo, da im se objasne razlozi zbog čega se novac Vodovoda, umjesto u projekte koji su na listi čekanja već godinama, ulagao u špekulativne poslove. Grad za stipendiranje studenata u veoma teškoj socio-gospodarskoj situaciji u kojoj se nalazi ukupno hrvatsko društvo, pa tako i ovaj grad gdje je veoma puno obitelji koje ne mogu poslati djecu na školovanje, za stipendiranje izdvaja 300 tisuća kuna. Ovim vrhunskim političkim potezom gradske vlasti i Vodovoda isparano je pet milijuna kuna – uporan je Baranović.

 

Naveo je Baranović i neke projekte koje čekaju sretnije financijske dane, a koje su im mogli donijeti 'isparanih' pet milijuna kuna. Tako je spomenuo rješavanje problema otpadnih voda, odnosno kanalizacije u Zatonu, vodovod u Gornjoj Grebaštici, katastrofalnu vodovodnu mrežu na području Dubrave...

 

- Grad u kojem se za sport izdvaja oko 3,8 milijuna kuna, za kulturu ne izdvaja ni približno pet milijuna kuna jer novca nema, u toj situaciji netko se igrao javnim novcem. Sad bi bilo odgovorno i pristojno da odgovori na neka pitanja javnosti. Da vidimo ima li hrabrosti prokomentirati svoje odgovorne tvrdnje od prije dvije godine. U nekoj uređenoj demokraciji čovjek koji je odgovoran za ovakav financijski fijasko javnog novca ne samo da se ne bi kandidirao u petom mjesecu, nego bi dao ostavku – jasan je Baranović.
 

Iz kategorije: Vijesti