Datum objave: 31. Siječanj 2017

Dalmatinska janjetina je, sumnje više nema, posebna i dobiva zaštitu izvornosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Ono što se već stoljećima zna, da je dalmatinska janjetina od janjadi dalmatinske pramenke specifična je po svom okusu i aromi, sada je i znanstveno dokazano u sklopu projekta "Zaštite izvornosti dalmatinske janjetine" koji je danas predstavljen u Šibeniku, a nastao je u suradnji Splitsko - dalmatinske, Šibensko - kninske i Zadarske županije.

 

 Izradilo ga je Veleučilište Marko Marulić u Kninu, a voditeljica je bila Marina Krvavica. Dalmatinska janjetina može biti zaštićena zbog specifičnog sastava mesa, tradicionalnog uzgoja i posebne vegetacije na pašnjacima.

 

"Do sada se svašta prodavalo pod dalmatinsku janjetinu pa i ona iz uvoza. Zahvaljujući ovom projektu sada se točno zna kakav je sastav tog mesa, zašto oni ima pravi nositi znak izvornosti i kako se on može dobiti", kazao je na današnjem predstavljanju Goran Pauk, šibensko - kninski župan.

Marina Krvavica je objasnila da dalmatinska pramenka, za koju je dokazano da se razliku od svih ostalih pramenki obitava ne stoljećima, nego neki tvrde i desetljećima na području Splitsko - dalmatinske, Šibensko - kninske i Zadarske županije te na dijelu Ličko - senjske županije i to na području Novalje i oko Karlobaga, na primorskim padinama Velebita. Spominje se od 1998. godine kao specifična što je dokazano genetskim istraživanjima. " Pramenke su na ostalim područjima bile oplemenjivanja merimo ovnovima, a naši ljudi u Zagori, koji su poznati kao tvrdoglavi i neskloni uvođenju novina to nisu radili. Sada nam je to pomoglo. Povijesni izvori govore i o tome da su pramenku na ovim prostorima uzgajali Dalmati, ilirsko pleme koje je ovcu nazivalo delma pa je Dalmacija po ovcama dobila ime", otkrila je neke zanimljivosti o povijesti te pasmine Marina Krvavica.

 

U istraživačkom dijelu projekta "Zaštita izvornosti dalmatinske janjetine" utvrđeno je da dalmatinska janjetina ima specifičan aromatičan, ali blagi okus te da zbog ishrane sadrži puno antioksidansa. Pašnjaci na kojima obitavaju imaju više od 3 000 različitih biljaka koje imaju mali hranidbenu vrijednost., a ti su pašnjaci tipični ovčji i kroz povijest su se formirali upravo utjecajem pramenke. Zbog takve vegetacije dalmatinska janjetina sadrži posebne kemijske spojeve terpene koji nastaju biljnom sintezom i mogu se, kao markeri, utvrditi u mesu takve janjetine. Dalmatinska janjetina ima samo 4 posto masnoće u svom mesu, puno manje od, primjerice paške.

U ovom projektu je propisano i što sve uzgajivači ovaca moraju ispuniti da bi meso janjadi koju uzgoje dobilo znak izvornosti.

Vrlo je važni i kako se ovce hrane. Dopušteno ih je odvodi na sezonski ispašu, ali ne i janjce.

Šibensko - kninski župan Goran Pauk uručio je danas certifikat o izvornosti dalmatinske janjetine predsjednici Udruge uzgajivača koza i ovaca Dalmacije Marici Šiklić. To je prvi korak u brendiranju dalmatinske janjetine, a postupak će dalje voditi ta udruga.  

Iz kategorije: Vijesti