Datum objave: 24. Siječanj 2017

Proslavljen 32. rođendan NP "Krka" uz više od milijun posjetitelja u prošloj godini

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečano je danas u Gradskoj knjižnici u Šibeniku proslavljen 32. rođendan Nacionalnog parka "Krka", a promoviran je i novi film a 220 000 fotografija snimljenih na Krki noću. Autor je, je Mario Romulić, a cilj mu je bio prokazati Krku bez utjecaja čovjeka.

 

Predstavljajući rezultate rada te Ustanove u tom dugom razdoblju Krešimir Šakić, ravnatelj je kazao kako je od početka do danas smjer rada bio isti, a to je sačuvati prirodnu i kulturnu baštinu tog nacionalnog parka." Svi zajedno smo učinili to da je NP "Krka postao ne samo nacionalni nego i međunarodni brend. Kontinuirano raste broj posjetitelja i ove godine ih bilo više od milijun, ali to pred nas postavlja nove zadatke i izazove i uvođenje upravljanja posjetiteljima kako bi ih se prostorno i vremeni disperziralo i kako bi se Skradinski buk oslobodio velikog pritiska. S tim u vezi ćemo u narednom razdoblju uvesti jeftinije ulaznice za posjećivanje nakon 16 sati te vođene posjete Skradinskom buku kako bi se posjetitelji na samom temeljnom fenomenu kraće zadržavali", istaknuo je Šakić.

Napomenuo je i kako je javnosti najvidljivija aktivnost ulaganje u gradnju i uređenje infrastrukture u što se i trenutno ulaže oko 7 milijuna kuna za dvije pristupne ceste no tu je i niz drugih projekata. "Naš je obaveza da ulažemo i u razvoj lokalne zajednice jer je Np Krka tu zbog ljudi i općina na kojima se nalazi. Nacionalni park nije sam sebi svrha. M moramo resurse sačuvati i štiti i da budu motor razvoja tog prostora. Nacionalni park dovodi mnogobrojne posjetitelje na ovo područje i u tomu mnogi poduzetnici moraju vidjeti šansu za razvoj i promociju svojih proizvoda i usluga", kazao je Šakić uz napomenu kako su prošle godini uglavnom udrugama iz Šibensko - kninske županije donirali ukupno milijun kuna.
Među vrlo važan projekt koji se ostvaruje uvrstio je Eko kampus Puljane koji će biti bitan za edukaciju djece svih uzrasta, ali i za razvoj istraživačkih djelatnosti.

 

Lani su počeli usko surađivati s Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom iz Zagreba u sklopu projekta "Zelene knjižnice za zelenu Hrvatsku" pa su u NSB -u postavljene tri izložbe. Ravnateljica te ustanove Tatjana Petrić danas je predstavila virtualnu izložbu "Prošlost i sadašnjost" koja je dar NSB -a za 32. rođendan NP Krke. Ona sadržava niz tekstova, slika i ostalih dokumenata o Krki i NP "Krka" koji se nalaze u fundusu NSB -a pa će kroz prošlost i sadašnjost Krke moći sada virtualno šetati posjetitelji iz svakog dijela zemaljske kugle, naglasila je ravnateljica Petrić. Suradnja između JU NP "Krka" i NSB -a bitna je i kako bi s promoviralo spajanje povijesne i kulturne baštine.

 

Svečanost nije prošla bez nastupa klape "Skradinke" koje su također svojevrsni brend Krke i NP "Krka", a na kraju je prerezana posebna rođendanska skradinska torta napravljena isključivo od eko namirnica
 

Iz kategorije: Vijesti