Sidebar Menu

Datum objave: 18. Siječanj 2017

Uživajte, plaća Europa: Otvoreni pozivi za promociju proizvoda unutar Europske unije

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Otvoreni su novi pozivi za podnošenje prijedloga za mjere informiranja i promocije povezane s poljoprivrednim proizvodima koje se provode na unutarnjem tržištu EU i u trećim zemljam s ciljem jačanja konkurentnosti poljoprivrednog sektora Unije i povećanja jednakost pri tržišnom natjecanju na unutarnjem tržištu i u trećim zemljama.

 

- Preciznije, cilj mjera informiranja i promocije trebao bi biti podizanje razine svijesti potrošača o prednostima poljoprivrednih proizvoda Unije i metodama proizvodnje u Uniji te podizanje razine svijesti i prepoznavanja sustava kvalitete Unije. Osim toga, njima bi se trebale povećati konkurentnost i potrošnja poljoprivrednih proizvoda Unije, njihova prepoznatljivost u Uniji i izvan nje te tržišni udio tih proizvoda, s posebnim naglaskom na ona tržišta u trećim zemljama s najvećim potencijalom rasta - stoji u pozivu Europske unije.

 

Rok za podnošenje prijedloga jest 20. travnja 2017., 17 sati po srednjoeuropsko vremenu.

 

- Ovo je još jedna prilika našim proizvođačima da povuku sredstva EU za promociju svojih proizvoda. Mi proizvodimo cijelu paletu proizvoda čije je promoviranje prihvatljivo kroz ovu mjeru, pa pozivam proizvođače da se prijave i iskoriste ova sredstva. Promocija naših proizvoda osim koristi za proizvođače ima višestruke koristi za cijelu zemlju. Prepoznatljivost domaćih proizvoda na zajedničkom tržištu i u trećim zemljama podiže potrošnju i kroz turističku ponudu - izjavio je ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić nakon objave Poziva.

 

Mjerama informiranja i promocije mogu se obuhvatiti sljedeći proizvodi: proizvodi iz Priloga I Ugovora o funkcioniranju Europske unije, osim duhana, proizvodi iz Priloga I Uredbe (EU) br. 1144/2014 Europskog Parlamenta i Vijeća kao što su: pivo, čokolada i dobiveni proizvodi, kruh, peciva, kolači, slastice, keksi i drugi pekarski proizvodi, napici dobiveni od biljnih ekstrakata, tjestenina, sol, prirodne gume i smole, senf,  slatki kukuruz,  pamuk, jaka alkoholna pića sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla na temelju Uredbe (EZ) br. 110/2008 Europskog Parlamenta i Vijeća.

 


Financijski doprinos Europske unije jednostavnim programima na unutarnjem tržištu iznosi 70 posto prihvatljivih rashoda, a u trećim zemljama iznosi 80 posto prihvatljivih rashoda.


Preostale rashode snose isključivo organizacije predlagateljice. Stopa sufinanciranja za programe u kojima sudjeluje više korisnika na unutarnjem tržištu i u trećim zemljama iznosi 80 posto prihvatljivih troškova. Nova revidirana pravila, sa širim opsegom mjera i bitno većim proračunom trebala bi djelovati na otvaranje novih tržišta bilo na unutarnjem tržištu Europske unije ili na tržištima trećih zemalja.

 


Pod motom "Uživajte, to je iz Europe" politika je promocije koja ima za cilj pomoći sektorima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u proboju na međunarodna tržišta i osvještavanju potrošača o naporima europskih proizvođača u osiguravanju kvalitete proizvoda.
Ukupni proračun namijenjen sufinanciranju mjera u okviru jednostavnih programa (jedna ili više organizacija u istoj državi članici) iznosi 90.000.000 EUR.

 


Kako bi reagirala na tešku situaciju s kojom se suočavaju sektori mlijeka i mliječnih proizvoda i svinjetine, Europska komisija je izdvojila iznos od 30 mil. eura za promotivnu kampanju za sektore mlijeka i mliječnih proizvoda te svinjetine. Ukupna proračunska sredstva namijenjena sufinanciranju programa u kojima sudjeluje više korisnika (organizacija u više država članica ili jedne ili više europskih organizacija) iznose 43.000.000 EUR. Iznos za programe u kojima sudjeluje više korisnika značajno će se povećati u narednim godinama kao što je predviđeno u reformi: od oko 50 mil. EUR u 2017. na oko 100 mil. EUR od 2019. godine.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam