Datum objave: 17. Siječanj 2017

Izložba o najpoznatijoj djevojčici,žrtvi holokausta Ani Frank otvorena u Tehničkoj školi u Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Putujuća izložba „Ana Frank – povijest za sadašnjost“, koja je obišla 40 zemalja svijeta, otvorena je danas u Tehničkoj školi u Šibeniku.

 

Riječ je o izložbi postavljenoj na tridesetak panela koja prezentira brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji tijekom Drugog svjetskog rata. Izložba je otvorena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama. Zanimljivo je to što su voditelji obučeni učenici, volonteri . Njih šestero žrtvovalo je proteklu zimsku stanku kako bi se osposobili za vođenje po toj izložbi, a mentorica im je profesorica povijest Irena Sačić. Prvi im je ispit bio danas kada su po izložbi proveli župana Pauka i profesore.
Proglašavajući izložbu otvorenom, šibensko – kninski župan Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo što je ta izložba postavljena u školi čiji je osnivač Županija Događaj je značajan zbog više stvari . To je izložba koja je prošla više od 40 zemalja i drago mi je da je i Šibenik ugostio. Osim toga ona je nastala u suradnji jedne domaće institucije, Hrvatske edukacijske i razvojne mreža za evoluciju sporazumijevanja s međunarodnim institucijama , kuće Ane Frank na promicanju povijesti. Izložba je vrlo aktualna i s obzirom na zbivanja danas u svijetu a i onda kada se ono o čemu ona govori. Ja se nadam da će ona potaknuti naše srednjoškolce na bolje, savjesnije promatranje tako bitne materije kao što je povijest“.
Ravnatelj Tehničke škole Joško Belamarić je istaknuo da ta izložba pokazuje da u toj školi ne upućuju učenike samo na stručne, tehničke predmete već ih žele senzibilizirati i za humanističke znanosti.

 

Putujuća izložba „Anna Frank – povijest za sadašnjost“ na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu.
Izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.
Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije s obitelji seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik. U kolovozu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se s obitelji skrivala, petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

 

Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a u Hrvatskoj je bila u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Čakovcu, Daruvaru, Bjelovaru,Vrgorcu, Zadru, Puli, Labinu, Opatiji, Slavonskom Brodu, Krku, Koprivnici, Varaždinu, Petrinji, Sisku, Slatini, Virovitici, Vukovaru i Gospiću. U Hrvatsku je dovedena u sklopu projekta „Povijest za svijest“ koji je financirala Europska unija. Izložba nastavlja putovati po Hrvatskoj uz pomoć lokalnih donacija.

Iz kategorije: Vijesti