Datum objave: 16. Siječanj 2017

Zoran Popović:Koncesija za pumpu na obali je nelegalna, nema ni čestice na kojoj se nalazi

Diana Ferić
Diana Ferić

Odluka o dodjeli koncesije INI na 20 godina za benzinsku crpku je nelegalna jer javni raspis nije sadržavao grafički prikaz područja za koje se daje koncesija, a ne navodi se niti zemljišna čestica na kojoj se nalazi benzinska crpka, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare arhitekt Zoran Popović, jedan od investitora u hotel na rivi, na mjestu bivše Revije ispred kojeg se nalazi ta benzinska stanica.

„ Zanimljivo je da ta parcela 3297/8 nije navedena, a spominje se parcela na kojoj nema benzinske stanice pa se postavlja pitanje za koji je prostor koncesija dana. To nije definirano.Osim toga u javnom raspisu se spominje obalni i kopneni dio koji se nudi da koncesiju, a u Odluci u koncesiji samo kopneni dio. Kod javnog raspisa treba je biti priložen grafički prikaz na kojem bi se jasno vidjelo za što se daje koncesija. Ovako, sada može netko priložiti bilo kakav grafički prikaz i reći da je to to“, obrazložio je Popović. Upitao se kakvi će biti postupci INE kada se utvrdi da joj je koncesija nezakonito odobrena i kakvu će odštetu tražiti.
Upozorio je i na to da se čestica na kojoj se nalazi benzinska crpka ne spominje niti u Odluci o utvrđivanju granica pomorskog dobra iz 2 000. godine kao ni u Odluci o utvrđivanju lučkog područja pa su dodjelom koncesije prekršene i te odluke. Kazao je i kako tijela državne uprave niti bilo koja druga institucija nema dokumentaciju od toj odluci iz 2 004. godine niti grafički prikaz te da taj dokument mora imati Lučka uprava koja je tada zatražila utvrđivanje lučkom područja. Pozvao je sadašnjeg ravnatelja Željka Dulibića da taj dokument javno pokaže kako bi se vidjelo gdje je tada utvrđena granica lučkog područja. „Na naš upit koji smo 2014. godine poslali Upravnom odjelu za pomorstvo Šibensko – kninske županije tadašnja pročelnica Jadranska Fržop nam je odgovorila da je to definirano upravo tom odlukom iz 20004. godine. Ako parcela na kojoj je benzinska crpka koja je dana na koncesiju nije dio tog područja onda je Lučka uprava prekršila niz zakona Republike Hrvatske.
Popović se pozvao i na takozvanu lokacijsku informaciju u kojoj nema benzinske crpke već se na tom mjestu nalazi prometnica, zelena površina i biciklistička staza.

 

Vlasnici tvrtke Riva Sunce koja će na lokaciji bivše Revije na obali izgraditi luksuzni hotel i sve im vrijeme tvrdilo da će ta benzinska crpka biti dislocirana do početka gradnje tvrde kako već sada imaju dokaza da su gradska vlast, Gradsko vijeće i Lučka uprava zadržavajući u prostoru tu benzinsku crpku prekršili 25 članaka različitih zakona o odluka. Za sada će se, kazao je Popović, zadržati na pokretanju postupaka za poništavanje tih nezakonitih odluka.

 

 

Podsjetio je da se slična situacija s benzinskom crpkom dogodila i 1990. godine kada su na sumnjiv način odobreni posebni uvjeti za rekonstrukciju tadašnje benzinske pumpe na tom mjestu. „ Još 1989. godine cilj tadašnje vlasti bio je da se uredi bivši hotel Krka i izmjesti benzinska pumpa na obali, ali je određeno društvo to osujetilo izdavanjem tih posebnih uvjeta uređenja, kao uvjeta života i rada. Neka se pogleda tko je to potpisao i gdje je potom zaposlen. Kako se radilo tada radi se i danas“, zaključio je Popović.

Iz kategorije: Vijesti