Datum objave: 04. Siječanj 2017

Nakon plastic free Adventa, božićna drvca ekološki 'sahranite' na Bikarcu

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Blagdanska atmosfera sve je bliža izlaznim vratima naših domova, a skupa s njom i božićna drvca. Baš kao ni prethodne godine, tako ni ove nema organiziranog prikupljanja dotrajalih jela u Šibeniku.

 

Ekološki osviješten advent je prošao, a ekološki osviješteni građani o zbrinjavanju drvaca koja im ne služe morat će razmišljati sami jer o tome razmišljali nisu ni u Gradskoj čistoći d.o.o kako smo doznali od Novice Ljubičića, direktora gradske tvrtke.

 

Ljubičić nas je uputio na drugu gradsku tvrtku, Zelenilo d.o.o. Međutim, ni Siniša Burić, direktor spomenute tvrtke, ne raspolaže s potrebnim strojevima za ekološko zbrinjavanje otpada ove vrste niti smatra da je to posao njegovih djelatnika.


Šibenčani koji nisu imali plastic free drvce već upravo suprotno, neće razbijati glavu kako na najadekvatniji način zbrinuti svoje drvce jer će ga uredno spremiti na mjesto gdje će čekati još jedan prosinac da bi opet postao zvijezda doma.


Oni koji, pak, drže do prirodnih materijala i božićno – novogodišnje dane ne mogu zamisliti bez mirisa svježe posjećene jele u svom domu morat će se sami pobrinuti da drvce što urednije spakiraju za otpad i ne ostavljaju ga baš svugdje.

 

BIkarac, centar za gospodarenje otpadom, pak, nudi mogućnost ekološke 'sahrane' drvca zahvaljući stroju za usitnjavanje biomase o kojem su prošle godine pričali, a ove ga nabavili.

 

- Tko ima volje može dovesti jelku ovdje i mi ćemo je usitniti. Nakon toga, tko želi, može uzeti nastali otpad, međutim, nećemo usitnjavati jelku po jelku kako nam se donese već ćemo čekati da se skupi određen broj - objasnio je Robert Podrug, direktor Bikarca.

 

Dakle, organiziranog prikupljanja dotrajalih božićnih drvca nema, ali barem postoji mjesto gdje se može ekološki zbrinuti post blagdanski višak i to usitnjavanje Bikarac ne naplaćuje, a može se donijeti unutar radnog vremena Centra za gospodarenje otpadom što je bilo kad tijekom cijelog dana.


U suprotnom, božićna drvca ostavljena kraj ili u kontejnerima čekat će Gradsku čistoću da ih otpremi dalje. Šibenik svakako ide u smjeru zelenih gradova, ali ima još mnogo prostora za rast i napredak.
 

Iz kategorije: Vijesti