Datum objave: 03. Siječanj 2017

Vidović o INA-i i HEP-u: Iskustvo nas uči da moramo dobro otvoriti oči i uši

Snježana Klarić
Snježana Klarić

SDP-ovci se protive prodaji 25 posto dionica HEP-a s ciljem da Vlada RH kupi 49 posto dionica INA-a koliko ih pripada većinskom vlasniku, mađarskom MOL-u. Zapravo, SDP-ovci, ili barem član predsjedništva SDP-a i saborski zastupnik, Franko Vidović ne protivi se privatizaciji HEP-a, ali ne na uštrb najšireg sloja hrvatskih građana i ne pod svaku cijenu. Također, ne protivi se ni povratku INA-e pod hrvatsko okrilje, ali isto tako, ne pod bilo kojim uvjetima.


- Kad su HDZ i INA u istoj priči, iskustvo nas uči da treba biti vrlo oprezan. Ako još na to pridodate i HEP, tad treba otvoriti sve oči i uši. Oni žele prodati HEP da bi kupili INA-u? Gotovo pa genijalna ideja, kako su se samo toga sjetili. Strah me da ne ostanemo bez obje tvrtke, ako će to raditi HDZ! Mislim da je u ovoj situaciji puno važnije imati dobro promišljen plan - govori Vidović, dodajući:

 

- Jasno mi je da se HEP u nekom trenutku mora privatizirati, ali zašto se novac od prodaje dionica ne bi uložio u unaprijeđenje poslovanja HEP-a, a ne u kupnju INA-e? Privatizacija HEPa mora biti dobro planirana jer se krivi potezi mogu odraziti i na hrvatsko gospodarstvo, ali i na najširi sloj građana. Vlada nema točno određen model privatizacije HEP-a, a ni kupnje INA-e – tvrdi Vidović, koji smatra da se srlja kako s prodajom dionica HEP-a, tako i s otkupom dionica INA-e za koje, kako kaže, ne postoje potvrđene informacije da je MOL voljan prodati svoj paket dionica.


- Ide se navrata – nanos, a to je plan koji nikomu ne donosi ništa. Mi ne znamo što kupujemo, u kakvom je stanju INA – govori Vidović uz tvrdnju da hrvatska Vlada predvođena premijerom Andrejem Plenkovićem vodi posve pogrešnu politiku privatizacije.


Gordan Maras, bivši ministar poduzetništva u Vladi Zorana Milanovića, najavio je referendum zbog plana prodaje dijela dionica HEP-a, odnosno kupnje dijela dionica INA-a o čemu svoje mišljenje ima i njegov kolega iz saborskih kluba, Vidović.

 

- Smatram da se mora pitati građane, ali isto tako mislim da bi većina odgovorila isto što i ja. Treba ih pitati, ali mislim da je jednako važno čuti riječ struke i imati smišljen plan s jasnim benefitima u oba slučaja - ponavlja Vidović koji smatra da ni Mađarima ovih dana nije do smijeha kad se priča o Industriji nafte.


- To je igra velikih brojki i oni su te dionice platili, nisu ih dobili na poklon. Osim što su im HDZ i tadašnji njihov premijer poklonili upravljačka prava. Ukoliko se Mađari odluče na prodaju dionica INA-e učinit će sve što mogu da vrate uložen novac i još malo zarade. Mislim da ih sve ovo čini veoma nervoznima – tvrdi.


Kad premijer Plenković i potpredsjednica Vlade RH ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić ne pričaju o INA-i kao nacionalnoj i strateški važnoj tvrtki, onda se prodaja 49 posto dionica MOL-u spominje kao (ne)djelo SDP-ove vlasti.

 

- To je običan spin sadašnje Vlade. Ni po čemu nije isto kad je SDP prodao 25 posto dionica INA-e jer tada se nisu dirala upravljačka prava. SDP-ova krivnja je manja od nule. Hrvatski stručnjaci tada su još uvijek radili, a danas ih više nema u INA-i. Kada je Sanader privatizirao još 24 posto dionica INA-e, prodana su i upravljačka prava. Uostalom arbitražni spor koji je vođen i koji smo, nažalost, izgubili vođen je upravo oko predaje upravljačkih prava INA-e za vrijeme premijera Sanadera i HDZ-a – prisjeća se Vidović, skidajući okove krivnje sa svoj stranke u slučaju kada je Hrvatska izgubila nacionalnu i strateški važnu Industriju nafte za koju je pitanje koliko je stoga strateški važnog ostalo u njoj.
 

Iz kategorije: Vijesti