Datum objave: 31. Prosinac 2016

Šibenčani izabrali:Proslava 950. bila je najdogađaj 2016. u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Po čemu ćemo, dakle, Šibenčani pamtiti 2016. godinu? Jedini ispravan put do odgovora na to pitanje je – pitati same Šibenčane što misle o 2016. godini i po čemu će je pamtiti, odnosno što misle zbog čega će ona biti spominjana kada postane dio buduće prošlosti i povijesti Šibenika?
Šibenčane smo o 2016. godini pitali na četiri načina, putem telefona, putem društvenih mreža i klasičnom analognom (čitaj: papirnatom) anketom, a neke smo i izravno pitali za mišljenje: -Čuj, reci mi kakva ti je bila ova što odlazi? Po čemu ćeš je pamtiti? Po čemu je bila drukčija od drugih?
Zanimljivo, nije bilo puno očekivanog grintanja na krizu, nezaposlenost, cijene, politiku i slične stvari. Neki su se malo češali iza uha, dizali obrve, dugim hmmmmmm... kupovali vrijeme za odgovor na pitanje koje im nismo postavili. Ono što smo čuli prije nego što nam je odgovoreno na pitanje koje smo postavili može se sveti na oprezni stav s retoričkom zadrškom: -Pa, nije bila tako loša.

Proslava 950. spomendana i Mišo Kovač bez konkurencije

S odgovorima na pitanje po čemu će 2016. godina biti (za)pamćena nije bilo nikakvih kolebanja. Stav Šibenčana je tako jedinstven da organizatori referenduma mogu samo plakati od muke. Oni će 2016. godinu pamtiti po proslavi 950. obljetnice prvog spomena Šibenika u povijesnim izvorima (85 posto) te po četiri događaja koja su bila dio te proslave. Po koncertu Miše Kovača u Docu (83 posto), izvođenju opere „Nikola Šubić Zrinski“ na tvrđavi sv. Mihovila (66 posto), uspješnoj turističkoj sezoni (56 posto) i proglašenju „Šibenske balade“ himnom Grada Šibenika.
Tu je sve jasno, proslavu 950. spomendana Šibenika, Šibenčani su doživjeli kao nešto iznimno dobro i pozitivno.
Ipak, treba skrenuti pozornost na nešto potpuno neočekivano. Naime, na 6. mjesto liste događaja po kojima će se pamtiti 2016. godine čak 43 posto Šibenčana stavilo je početak izgradnje doma Jedriličarskog kluba „Val“! Šibenčanima je, nema sumnje, jako stalo do svog „Vala“ jer su ga stavili ispred čak 16 drugih događaja koje smatraju važnima te svrstali tik uz zaređenje novog šibenskog biskupa. Teško da je „Val“ mogao dobiti veći kompliment i bolji poticaj za rad.

 950. u svakom domu

Budući da je upravo proslava 950. spomendana ono po čemu će 2016. godina biti zapamćena, podsjetimo da su pripreme za nju počele u studenom 2015. godine. Tada su se okupili predstavnici ustanova u kulturi Grada Šibenika, udruga, osnovnih i srednjih škola, vrtića, visokog školstva, sportskih zajednica te gradskih poduzeća, upravnih odjela i službi Grada Šibenika. Za predsjednika Organizacijskog odbora imenovan je dr.sc. Ivica Poljičak, tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika i već su tada pozvani svi Šibenčani uključe u program kako bi proslava spomendana ušla u svaki šibenski dom. Jedna od prvih aktivnosti bila je izrada logotipa obljetnice koji se nakon toga „lijepio“ na sva službena, ali i neslužbena događanja i ostat će najvažnijim pisanim tragom sjećanja na 950. obljetnicu spomena imena Šibenika. Proslava je počela krajem 2015. godine u vrijeme adventa koji je organiziran pod motom „950-a u Docu“.

 Koliko je bilo programa i događaja pod logom 950.?

Čudno je, ali istinito (a izravno govori o specifičnoj naravi Šibenika i Šibenčana) da nitko nije registrirao koliko je programa i događaja bilo tijekom proslave? Ne vjerujete? Pokušajte doći do tog podatka ili probajte sami napraviti listu svega što se zbivalo. Bez brige, nećete uspjeti. Proslava 950. obljetnice prvog spomena imena Šibenika bila je sveprisutna do te mjere da su se na račun toga zbijale šale, a bilo je i podrugljivih tipično šibenskih žaoka (jetkih, ali nezlonamjernih) da je baš sve što smo radili u ovoj godini, ma kako bilo beznačajno, bilo u povodu 950. obljetnice. Šalu na stranu, ali zaista je logo 950. imao gotovo svaki događaj koji su organizirali bilo neke institucije bilo pojedinci. Tko je god nešto napravio poklanjao je to svom gradu za njegov spomendan.

Nenad Bach, Charles Bilich, Maksim Mrvica

Poseban šarm proslavi i osjećaju Šibenčana da je njihov grad svjetska metropola dala su trojica svjetski poznatih umjetnika, glazbenici Nenad Bach i Maksim Mrvica te slikar Charles Bilich. Oni su u pozitivnom šušuru jubileja bili začin koji je Šibenik i njegov spomen dan digao na jednu sasvim drugu razinu. Bach, Bilich i Mrvica zaslužni su što proslava 950. obljetnice prvog spomena imena Šibenika nije bila lokalni, pa čak ni nacionalni nego svjetski zanimljiv događaj s primjerenom dozom globalno prepoznatljivog glamura i prestiža.

 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: