Datum objave: 23. Prosinac 2016

SDP-ovci neće više razgovarati o koncesiji INA-i, već o ostavkama u Gradu Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

SDP-ovi vijećnici neće se pojaviti na tematskoj sjednici Gradskog vijeća koja će biti sazvana zbog namjere dodjele koncesije za benzinsku crpu na šibenskoj obali jer smatraju da za to nema potrebe, kako su najavili na danas održanoj konferenciji za medije. Istaknuli su kako su jedino spremni razgovarati samo o političkim posljedicama tog što su napravili Grad Šibenik i stručne službe, a to znači o njihovim ostavkama.

 

Joško Šupe, SDP-ov vijećnik, iznio je niz činjenica od 2008. godine do ddanas po kojima je jasno da benzinska crpka na rivi tu više ne može biti. Uz ostalo to je određeno Strategijom razvoja Grada Šibenika i Generalnim urbanističkim planom koji je donesen prije nekoliko mjeseci, a koji se na njoj temelji.

Podsjetio je da je bivša gradonačelnica Neda Klarić 2008. godine dala suglasnost da se INI da uvjetna koncesija do početka gradnje hotela na rivi i da se više ne produžuje. U Strategiji Grada Šibenika koja je prihvaćena 2011. godine i koja je temelj novog GUP –a jasno stoji da će benzinske crpke na Vanjskom i na rivi biti izmještene jer su na mjestima gdje se nalaze potencijalna opasnost i izvor mogućeg onečišćenja. U Nagodbi koju je aktualni gradonačelnik Burić potpisao s Upravo INA-e kaže se kako će Grad Šibenik, ako ne iznađe zamjensku lokaciju za benzinsku crpku INI, a ina ne ishodi produženje koncesije do 30. listopada 2019. platiti oko 4 milijuna kuna.

 

Šupe je citirao stav gradonačelnik Burića sa sastanka koji je u srpnju 2014. godine održan u njegovom uredu, a na koji su bili pozvani predstavnici Šibensko - kninske županije, turističke zajednice, Konzervatorskog odjela i investitori u hotel na mjestu sadašnje zgrade Revije kad je kazao 'kako je cijena koju će Grad Šibenik platiti za izmještanje benzinske crpke na obali neusporedivo manja u odnosu na profi koji će Gradu osigurati hotel'.

 

Vijećnici su se našalili i s izjavom Marlene Roše Dulibić, pročelnice Upravnog odjela za prostorno planiranje Grada Šibenika, da su markice s oznakam pumpa riva i pumpa obala tehničkom greškom izostavljene iz GUP-a. Konferenciju su zaključili šalom kako objavljuju obavijest da su negdje na potezu od gradske uprave do Gradske vijećnice izgubljene iz GUP -a dvije markice s oznakama tih benzinskih pumpi.

 

Zanimljivo je, upozorili su vijećnici SDP –a da ni u prijedlogu GUP –a koje sud obili i neki stručnjaci nema ucrtanih markica s oznakama pumpi na vanjskom i na rivi. Nije im jasno kako se pročelnica gradskog ureda za prostorno planiranje uopće mogla opravdavati da je tehničkom greškom to ispušteno kada se te markice u GUP –u nisu uopće smjele naći jer je to nepoštivanje svih prethodnih dokumenata i odluke Gradskog vijeća.

 

Ivan Rajić i Anita Jakšić upozorili su da je nedopustivo i demokraciji nepoznato to što se dogodilo na posljednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika kada su stručne službe Grada Šibenika optužile vijećnike da su nestručni i da su se nestručno pripremljeni za raspravu o dodjeli koncesije na dvadeset godina za pumpu na rivi.

Iz kategorije: Vijesti