Datum objave: 29. Studeni 2016

Šibenik za sada bez predblagdanskog ugođaja, danas se tek podiže "božićna raketa"

Diana Ferić
Diana Ferić

Mnogi Šibenčani negoduju što se, za razliku od većina ostalih većih gradova u Hrvatskoj u Šibeniku još ne osjeća niti se vidi da je počeo Advent, a ponosimo se s projektom "Adventura - Advent u Šibeniku" koji će započeti tek 9. prosinca. U Šibeniku nije službeno zapaljena niti prva adventska svijeća, prošle nedjelje, 27. studenog za razliku od drugih gradova koji se također diče svojim adventskim sajmovima. Šibenčane za sada nije impresioniralo to što će imati jedini ekološki, plastic free adventski sajam jer na njemu neće biti plastičnih pijata, čaša i pribora za jelo već od razgradljivih materijala.

 

"Meni je nezamislivo da Šibenik u ovo vrijeme ovako otužno izgleda. Jedino po čemu se vidi da su blagdani pred nama su svjećice na zgradi kazališta i gradske knjižnice, ali one su tu cijelu godinu", potužila nam se jedna poduzetnica u povijesnoj jezgri. Slično misle i drugi poduzetnici, ali svi žele ostati anonimni jer se, tvrde, boje da bi kritikom mogli navući bijes gradskih otaca i službi i neke neizravne reperkusije.

 

 

Ne očekuju i da će, nakon što proradi adventski sajam u đardinu biti puno veći "muving" po gradu jer je riječ o, na neki način, izoliranoj lokaciji. Oni bi, kažu, radije da se kućice s ponudom i glazbeni program "rasprše" po nekoliko trgova do rive.
Šibenik se i ovih dana, zaista, uvečer doima kao mrtav, avetinjski grad. Samo su vlasnici triju objekata u gradu ukrasili izloge i to Dana galerija, Škrinjica i Moderato cantabile. Tek se jutros ispred Krešimirovog doma postavlja božićno drvce koju su Šibenčani, zbog čudnog izgleda, već lani prozvali raketom.

 

Bilo kako bilo, gradska uprava je odlučila kakav će biti Šibenik u ovo predblagdansko te u blagdansko vrijeme. Adventski sajam koji je ove godine nazvan "Adventurom" odigravat će se u đardinu, u kojem će biti kućice za prodaju jela pića i suvenira, a bit će organiziran i glazbeni program. Za razliku od ostalih takvih sajmova šibenski će "raditi" samo od 16 sati, a ne cijeli dan. Kako je lagano započelo sve će čini se lagano i završiti - dočekom nove, 2017. godinu u Docu uz romantičnog Massima Savića.

Iz kategorije: Vijesti