Datum objave: 28. Studeni 2016

Šibenik za svoj 950. spomendan dobio izložbu 950 kravata poznatih i manje poznatih građana

Diana Ferić
Diana Ferić

Doniranih 950 kravata za 950. godišnjicu prvog pisanog spomena Šibenika, koje su bile u vlasništvu mnogih poznatih i manje poznatih građana Hrvatske, izloženo je od večeras u prizemlju Gradske knjižnice Jurja Šižgorića u Šibeniku, a na otvorenju izložbe pod nazivom "Kravata-Croata" bili  su brojni građani te čelni ljudi grada Šibenika na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem i predsjednikom Gradskog vijeća Ivicom Poljičkom.

Jagoda Sablić, koja je inicirala tu akciju i njezine kolegice iz HNK – a Šibenik glumica Franka Klarić i kostimografkinja Sara Lovrić Caparin zaslužne su za taj neobičan i  originalan projekt. a kravate su stigle gotovo iz cijelog svijeta. Gradonačelnik Burić je izrazio zadovoljstvo što je kravata, kao izvorni hrvatski brend povezana s identitetom Šibenika, a posebno je istaknuo ulogu Jagode Sablić koja, kako je kazao, stalno iznenađuje kreativnim i vrijednim projektima. Ivica Poljičak je izrazio zadovoljstvo što su se u proslavu 950. obljetnice prvog pisanog spomena Šibenika samoinicijativno uključile udruge i građani pojedinci.

 

Jagoda Sablić je istaknula kako je osim u svojim dvjema kolegicama veliku potporu u prikupljanju kravata imala u glazbenom menadžeru Zoranu Škugoru koji je prikupio kravate od brojnih estradnih zvijezda i umjetnika te bi, kazao je, treba dobiti posebno priznanje grada Šibenika jednako kao i spiker i fonetičar Tomislav Baran, Vjekoslava Huljić i Neda Klarić, bivša šibenska gradonačelnica koje su se isto tako potrudile i mobilizirale brojne poznate osobe, Vjekoslava iz glazbenog, a Neda Klarić iz političkog života da pošalju svoje kravate za tu izložbu. Za koncepciju izložbe najzaslužnija je Sara Lovrić Caparin koja je istaknula kako smatra da su napravili dobar posao iako prostor u kojem su kravate nije galerijski niti izložbeni. Na kraju je prerezana i mega torta na kojoj je bila narančasta kravata s boulama kao ukras.
Posebno za tu priliku veliku kravatu dizajnirao je i izradio Danijel Hrg, vlasnik Deni dizajna sa svojom sestrom, a svoju je kravatu u posebnu sliku uklopio slikar Matko Trebotić.

Posjetitelji izložbe bili su oduševljeni idejom da se tako nešto priredi u Šibeniku, a svi su pomno obilazili stajaće vitrine i kružili ispod obješenih kravata kako bi na njima pročitali tko ih je sve donirao.

 

Među izloženim kravatama su i kravate aktualnih političara – premijera Andreja Plenkovića i novog predsjednika SDP –a Davora Bernardića, potom dr. Andrije Hebranga ili pak Vladimira Šeksa, bivšeg šibenskog gradonačelnika Ante Županovića, ali i sadašnjeg gradonačelnika Željka Burića- Među sportašima ističe se u svakom slučaju kravata Dražena Petrovića, njegovog brata Ace, vaterpolista Perice Bulića i Ivice Tucka ili pak nekadašnjeg nogometaša Nikice Cukrova. Tu si i kravate brojnih estradnih umjetnika od pokojnog Dina Dvornika, Olivera Dragojevića i ostalih poznatih splitskih pjevača , svih članova grupe MI, potom pjevačica Nine Badrić, Maje Šuput i Matije Vujice ; velikog broja glumaca i prijatelja MDF –a, novinara i spikera, violiniste Tonka Ninića, Dimitrija Popovića i drugih poznatih hrvatskih slikara, pojnog književnika Jure Kaštelana ili pak jednog od najvećih šibenskih intelektualaca Petra Guberine, ali i mnogih drugih poznatih pa i anonimnih građana. Iz Ogulina je stiglo više od 100 kravata. Svi oni  na taj su  način dali svoj obol proslavi 950. bljetnice, a mnogi koji ne žive u Šibeniku, kako je istaknula Franka Klarić, upravo su zahvaljujući toj akciji i projektu "Kravata - Croata" doznali da Šibenik ove godine slavi tu značajnu obljetnicu.   

Iz kategorije: Vijesti