Sidebar Menu

Datum objave: 16. Studeni 2016

Ministar Tolušić traži glave na pladnju zbog mesnih proizvoda zaraženih salmonelom

Šibenik News
Šibenik News

Iako su iz Ministarstva poljoprivrede RH uredno izvjestili o povlačenju proizvoda koji su imali povišenu količinu alergena u sebe te o zatvaranju peradi zbog ptičje gripe, resor ministra Tomislav Tolušića nije bilo jednako hitro u obavještavanju o povlaćenju prehrambenih proizvoda za koje je potvrđena salmonela te kao takvi predstavljaju opasnost za život kupca. 

 

Sjetimo se samo da je nedavno hrvatsku javnost potresla nesretna sudbina obitelji zbog smrti sina upravo zbog pokvarenih jaja, odnosno salomenele.

 

Ministarstvo poljoprivrede ogasilo se tek nakon što je priča o salmoneli u piletini trgovačkog lanca izašla u medijima, pa sad ministar Tolušić traži glave na pladnju.

 

- Kao ministar poljoprivrede osobno smatram da javnost mora odmah biti obaviještena o svakoj potencijalnoj opasnosti za zdravlje, bez obzira što procedure to ne nalažu. Iako je Ministarstvo poljoprivrede postupilo po svim zadanim procedurama, morali smo biti brži i učinkovitiji. Moramo promijeniti način razmišljanja i ne biti birokrati, nego uistinu voditi brigu o našim građanima. Smatram da smo mogli učiniti više i zato ću tražiti odgovornost nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede - izjavio je ministar Tolušić.

 

Salmonela je utvrđena u uzorcima proizvoda: svježa pileća prsa, cca. 1kg, podrijetlo Poljska, dobavljač Mesna industrija Braća Pivac, rok trajanja: 25.10.2016. te pačja prsa s kožom, 420g, podrijetlo Mađarska, dobavljač Hungerit, rok trajanja: 28.10.2016.


Kronološka slijed događanja prema Ministarstvu poljoprivrede RH kaže ovako:

 

Lidl je dao analizirati proizvode iz svog distribucijskog centra u Jastrebarskom (19.10. – nalaz negativan) te u Perušiću (21.10. – nalaz pozitivan). Laboratorijski nalaz Lidlu je dostavljen 2.11.2016.. Lidl je od dobavljača mesa - Mesna industrija Braća Pivac - zatražio njihove nalaze za iste proizvode. Iz Pivca su Lidlu potvrdili da su 3 nalaza analiza koje su oni napravili - negativna na salmonelu.

 

Prema vlastitoj proceduri, 1 dan prije isteka roka trajanja, Lidl Hrvatska d.o.o. proizvode povlači iz prodaje: 24.10.2016. (svježa pileća prsa) i 27.10.2016. (pačja prsa). Svi proizvodi koji su vraćeni iz trgovina su neškodljivo uklonjeni. Lidl Hrvatska d.o.o. je odradio sve potrebne aktivnosti te redovno kontrolira proizvode koje stavlja na tržište i o tome pravodobno izvještava Ministarstvo poljoprivrede.

 

Ministarstvo poljoprivrede je 4.11.2016. po dobivanju obavijesti od Lidla, zatražilo dodatne informacije od veterinarske inspekcije s terena te prikupljanje svih potrebnih dokumenata kako bi se situacija prijavila u EU RASFF (sustav brzog uzbunjivanja za hranu).

 

Veterinarska inspekcija je nakon prikupljanja dokumentacije i svih potrebnih podataka 10.11.2016. obavila još jedan nadzor u Mesnoj industriji Braća Pivac i utvrdila da se u objektu ne nalaze proizvodi svježih pilećih prsa uvezenih iz Poljske. Sutradan, 11.11.2016. nacionalna kontakt točka (više djelatnika Ministarstva poljoprivrede) prosljeđuje informaciju u EU RASFF.

 

Obzirom da je tom mesu istekao rok trajanja te se ono više nije nalazilo na tržištu EU RASFF je informaciju zaprimljenu od RH klasificirao kao „information for attention“ (obavijest za informaciju), a ne kao „alert“ (uzbuna). Sustav brzog uzbunjivanja na razini EU je tako postavljen i samo u slučajevima kada se neki prehrambeni proizvod mora povući s tržišta – tada Ministarstvo šalje upozorenje javnosti.

 

- Ministarstvo je kontaktiralo Lidl Hrvatska d.o.o. gdje su nam potvrdili da svi građani koji su kupili meso za koje se sumnja da je zaraženo salmonelom, isto mogu vratiti u najbližu trgovinu Lidla i tamo će dobiti povrat novca, neovisno o tome imaju li račun - poručuju iz resornog ministarstva, uz napomenu  da dobra termička obrada hrane (kuhanje/pečenje) uništava salmonelu te uklanja opasnost od obolijevanja ovom zaraznom bolešću.

 

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam