Datum objave: 15. Studeni 2016

Uskoro natječaj za izvođača radova:Poljana će do izbora biti iskopana, ali ne i dovršena

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik je pred objavljivanjem natječaja za izvođača radova za uređenje šibenske Poljane i izgradnji troetažne podzemne garaže ispod nje. Iako je to jedno od glavnim predizbornih obećanja HDZ –a teško da će ga do kraja ostvariti, ali će očito, do lokalnih izbora prokopati Poljanu. „Uređenje Poljane nije samo pitanje parkinga već prvenstveno uređenja središnjeg gradskog trga i valorizacije povijesne jezgre. Mi smo u Šibeniku u turizmu napravili veliki iskorak iako turizam nije naš temelj razvoja već baj pass. Nama je i dalje proizvodno gospodarstvo najvažnije, ali se kroz uređenje Poljane i podzemne garaže daje šansa životu u povijesnoj jezgri i opstanku malih hotela koji u njoj već djeluju“, ističe gradonačelnik Željko Burić.

 

 

Gradonačelnik Željko Burić potpisao je 13. veljače 2015.g. s atellierom Minerva iz Dubrovnika Ugovor za izradu projektne dokumentacije za izgradnju i uređenje Poljana. Ugovor je vrijedan 1,3 milijuna kuna plus PDV. Ovih dana, nakon što je objavljen 3D prikaz izvedbenog projekta u javnosti se razvila polemika između saborskog zastupnika SDP –a i bivšeg šibenskog dogradonačelnika Franka Vidovića i čelnika gradske vlasti oko toga je li u izvedbenom projektu primijenjena osnovna ideja iz prvonagrađenog autorskog rada za uređenje Poljane, kako tvrdi Vidović ili nije, kako tvrde u gradskoj vlasti.

 

 

Vidović tvrdi da je idejni projekt bitno promijenjen što u atellieru Minerva opovrgavaju. Ističu kako su unijeli samo manje izmjene na zahtjev investitora., a to je da su dodali još dvije etaže podzemne garaže te samo razradili još neke detalje. I dalje traje polemika i je li uopće isplativo ispod Poljane graditi podzemnu garažu, pogotovu s tri etaže. Gradska vlast to brani, a Vidović je promijenio i svoj prvotni stav, kada je bio dogradonačelnik, i smatra da je podzemna garaža nepotrebna već da garaže treba graditi na rubnim dijelovima povijesne jezgre.
Projekt Poljane uključuje podzemnu garažu s tri etaže i oko 260 parkirališnih mjesta, uz popločenje samoga trga i uređenje okoliša gradske knjižnice s popratnim objektima; fontanom na Poljani, kulom-vidikovcem u razini krošnji stabala perivoja i tribinama za sjedenje uz zgradu gradske knjižnice. Kolnički ulaz u garažu bit će s Ulice Kralja Zvonimira, u nastavku Ulice Petra Grubišića.
 

Iz kategorije: Vijesti