Datum objave: 11. Studeni 2016

Ministarstvo poljoprivrede dijeli 6,8 milijuna kuna potpore ribarima

Šibenik News
Šibenik News

Ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić izdao je 171 Odluku o dodjeli državne potpore ribarima kojima će se isplatiti ukupno 6.856.996,93 kuna za kupnju ribolovnih alata, opreme i pogonskih strojeva za obavljanje gospodarskog ribolova na moru.

 

 

Potpora je namijenjena vlasnicima/ovlaštenicima povlastice za obavljanje gospodarskog ribolova na moru za sufinanciranje ulaganja s ciljem prilagodbe ribolovne flote i ribolovnih alata kroz opremanje ribarskih plovila novom opremom, novim alatima i novim pogonskim strojevima radi očuvanja biološkog bogatstva mora odnosno održivog, racionalnog gospodarenja ovim biološkim bogatstvima.

 

 

Iznos potpore u slučaju kupnje većine ribolovnih alata i ribolovne opreme iznosi 60% vrijednosti ulaganja, a najviše do 60.000,00 kuna, dok za ribolovne alate koje koriste ribari koji obavljaju priobalni ribari koji ima izraženu socijalnu komponentu, iznos potpore iznosi 90% vrijednosti ulaganja, a najviše do 60.000,00 kuna. Dodatno, u slučaju kupnje pogonskih strojeva iznos potpore je 70% vrijednosti ulaganja, a najviše do 150.000,00 kuna.

 


- Ovih 6,8 milijuna kuna samo je kap u moru financijske potpore koju će naši ribari dobiti za bolje poslovanje. Naime, iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo na raspolaganju im je 252,6 milijuna eura. Kada tim sredstvima dodamo udio iz našeg proračuna dolazimo do brojke od 340 milijuna eura kojima će se znatno unaprijediti hrvatsko ribarstv - istaknuo je ministar Tolušić prilikom potpisivanja odluka o dodjeli državne potpore ribarima.

 


Podsjetimo, ova potpora se provodi sukladno Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji sukladno kojem je Ministarstvo dostavilo Europskoj komisiji popis postojećih državnih potpora u ribarstvu koje će se provoditi zaključno s ovom godinom. Slijedom Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u ribarstvu kroz sufinanciranje troškova ulaganja u kupnju ribolovnih alata, opreme i pogonskih strojeva za obavljanje gospodarskog ribolova na moru („Narodne novine“, broj 52/2016) Uprava ribarstva zaprimila je ukupno 475 zahtjeva za dodjelu potpore. U tijeku je administrativna obrada preostalih zahtjeva za potporu.

Iz kategorije: Vijesti