Sidebar Menu

Datum objave: 24. Listopad 2016

Šibenik domaćin dugogodišnjoj manifestaciji Mjesec astronautike

Šibenik News
Šibenik News

Od 28. listopada do 18. studenog u Šibeniku se održava manifestacija pod nazivom MJESEC ASTRONAUTIKE u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza (HARS) i Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) te suorganizatora OŠ Meterize, OŠ Juraj Šižgorić, OŠ Juraj Dalmatinac, Gradske knjižnice Juraj Šižgorić i Astronomsko astronautičkog društva Zadar (AADZ).

 


Spomenuta manifestacija ima tradiciju održavanja preko 40 godina s ciljem popularizacije astronautike, raketne tehnike i raketnog modelarstva kroz razna predavanja koja su tematikom vezana za ova područja te izložbom fotografija /autori D. Lozovina., K. Pavleš i I. Dijan koji je ujedno i autor postave o razvoju astronautike od prvih sovjetskih i američkih svemirskih letjelica pa sve do današnjih nevjerovatnih podviga „malih svemirskih divova“ koji nam svakodnevno iz dalekog svemirskog prostranstva šalju sve više podataka iz kojih saznajemo kako je nastao i kako se razvija Svemir.

 

- Nakon što smo s ovom manifestacijom proteklih godina obišli Garešnicu, Zadar, Obrovac, Zagreb, Pulu,Vinkovce, Novu Raču, Rijeku, Novsku, Požegu i mnoge druge gradove s ciljem popularizacije atronautike, raketne tehnike i raketnog modelarstva stigli smo u Šibenik kako bi promovirali astronautiku i zainteresirali mlade naraštaje, a naročito osnovce, za raketnu tehniku i raketno modelarstvo – poručuju organizatori.
 

 

Ovogodišnji Mjesec astronautike posvećen je Krešimiru Pavlešu dugogodišnjem tajniku Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, velikom promotoru i zaljubljeniku u astronautiku, raketnu tehniku i raketno modelarstvo koji je umro ove godine.

 

Dana 31. srpnja ove godine oprostili smo se od našeg dragog kolege, doajena i velikog aktiviste u području tehničke kulture, dugogodišnjeg tajnika Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, eksperta u području astronautike, raketne tehnike i raketnog modelarstva i umjetnika u izvođenju vatrometa, našeg KREŠIMIRA PAVLEŠA. Ljubav prema tehnici i raketama neprestano ga je pratila gotovo 50 godina, te odredila važnu komponentu njegovog života.


Završen je jedan sadržajan i bogat život i zatvorila se jedna knjiga velikog sadržaja puna tehničkog stvaralaštva, prekrasnih vatrometa,školovanja mladih, dobrih i plemenitih djela. Prestalo je kucati jedno veliko srce. Umro je naš prijatelj, suradnik, poslovni partner, umjetnik, tehnikaš i dobar član obitelji Krešimir Pavleš; njegov rad i ostavština ostaju živjeti i dalje s nama i u nama. Njegova snaga je bila u jednostavnosti, skromnosti i pristupačnosti.

 

Prema stručnom doprinosu, bio je izuzetan čovjek, zbog čega je uživao nepodijeljen ugled i poštovanje svih onih s kojima je dolazio u kontakt. Zbog tih osobina bio je uvijek rado viđena i primljena osoba. Direktor i osnivač društva Aero-Inženjering iz Zagreba ,volonterski, bio je tajnik Amaterskog raketno-astronautičkog kluba Dubrava, Član izvršnog odbora Zagrebačkog zrakoplovno-tehničkog saveza Rudolfa Perišina, te dugogodišnji tajnik Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza.

 

Njegove zasluge i predani rad u proteklom razdoblju, donijele su mu niz priznanja i nagrada, pa je nedavno dodijeljena godišnja Nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015.g. na neki način zaokružila njegov
predani, cijelo životni rad.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.