Datum objave: 29. Rujan 2016

Prisegnuli prvi šibenski katolički skauti, pogledajte tko su

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi šibenski katolički skauti položili su u sklopu svetkovine sv. Mihovila arhanđela zaštitnika Šibenika i šibenske biskupije, skautsku prisegu u katedrali sv. Jakova. Šibenski odred zdruga katoličkih skauta ima petnaest članova iz više župa, a u šibenskoj biskupiji je osnovan na inicijativu umirovljenog šibenskog biskupa Ante Ivas koji je vjeroučitelju Ivanu Skočiću povjerio formiranje zdruga. Odred je dobio ime „Sveti Mihovil“, a djeluje pri katedralnoj župi u Šibeniku.
Prvi odred „Sveti Mihovil“, zdruga katoličkih skauta Šibenske biskupije prvo trodnevno kampiranje imao je 23. do 25. rujna u zaleđu Vodica, a tijekom kampiranja svladavali su najvažnije skautske vještine; vezivanja čvorova, pravljenje ognjišta u raznim vremenskim prilikama i neprilikama, šivanja, izrade poljskog sudopera, sastavljanja i rastavljanja logora, ciljanja iz zračne puške, cijepanja drva, prve pomoći i još mnogih drugih vještima. Isto tako, kroz katehezu skauti su mogli razmišljati što za njih znači biti katolički skaut i koliko su spremni svojim talentima pridonositi skautizmu.
Kampiranje je završilo svetom misom u crkvi svetog Ilije u vodičkom polju. Misu je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić, a koncelebrirao mu je duhovni asistent skauta Šibenske biskupije don Krešimir Mateša. Na početku slavlja dobrodošlicu biskupu i skautima zaželio je župnik Vodica don Franjo Glasnović.
Večerašnja skautska prisega u katedrali sv. Jakova bila je povijesni događaj jer nikada prije u Šibeniku nije viđen takav obred, a Šibenik je dobio i prvi odred katoličkih skauta. Skauti su prisegu dali svom osnivaču, šibenskom biskupu u miru msg. Anti Ivasu.
 

Iz kategorije: Vijesti