Datum objave: 15. Rujan 2016

FOTO: Sve spremno za središnju proslavu Dana Hrvatske ratne mornarice, stiže i predsjednica

Šibenik News
Šibenik News

Sve je spremno za središnju proslavu 25. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice (HRM) u Šibeniku. Tim povodom organiziraju se Dani otvorenih vrata na brodovima HRM-a koji se već od danas mogu razgledati sa šibenske rive.

 

Od sutra, 16. rujna, u vremenu od 16 do 19 sati, te u subotu, 17. rujna, od 9 do 12 sati brodovi će biti otvoreni za razgledavanje. 

 

- Šibenčanima u prigodi Dana HRM-a pristižu desantni brod minopolagač DBM-81 "Cetina", raketne topovnjače RTOP-11 "Kralj Petar Krešimir IV", RTOP-21 "Šibenik" i RTOP-41 "Vukovar", lovac mina LM-51 "Korčula", spasilački brod SB-73 "Faust Vrančić" te ophodni brod OB-02 "Šolta". U isto vrijeme građani Šibenika moći će nazočiti i taktičko-tehničkom zboru koji će biti upriličen uz brodove HRM-a. Tom prigodom biti će izložena sidrena mina MNS M90, na dnu ležeća mina AIM M70, protubrodska raketa RB 15 B, podvodno vozilo PAP 104, ronilica R2M, raketna bitnica (MOL), gumena brodica te oprema protuminskih ronitelja - poručuju iz HRM-a.

 

Za petak, 16. rujna, središnja svečanost proslave Dana Hrvatske ratne mornarice počet će već budnicom orkestra HRM ulicama grada u 7:30 sati od Katedrale, preko obale dr. Franje Tuđmana, kroz perivoj Roberta Visiania do šibenske Poljane, ulicom Kralja Tomislava do Katedrale.

 

U 8:30 sati organiziran je mimohod branitelja, građana i djece iz osnovnih i srednjih škola od Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu do šibenske rive na kojoj su privezani brodovi Hrvatske ratne mornarice.
 

Od 10 do 22 sata održat će se sajam braniteljskih zadruga na šibenskoj rivi.

 

Predsjednicu RH gđu. Kolindu Grabar Kitarović dočekati će župan Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Željko Burić u 8:45 sati na gatu Vrulje (Obala Hrvatske mornarice), gdje će se Predsjednica ukrcati na m/j „UČKA“ sa kojega će u šibenskoj luci u more položiti vijenac za poginule pripadnike HRM u Domovinskom ratu. 

 

Dolazak Predsjednice na mulo Krke je u 9:15 sati, odakle će se uputiti prema Trgu P. Šubića I. gdje će u 9:30 sati početi središnja svečanost proslave Dana Hrvatske ratne mornarice. Po završetku svečanosti u 10:15 sati, predsjednica će obići brod HRM-a RT11 koji će biti privezan na obali ispred zgrade Županije.  


Nakon čega će u 11 sati predsjednica Grabar Kitarović u pratnji župana Gorana Pauka i gradonačelnka Željka Burića zapaliti svijeću i položiti cvijeće kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, na Trgu A. Hebranga u Šibeniku. 


 

 

Iz kategorije: Vijesti