Datum objave: 14. Rujan 2016

ŠIBENIČE TI SI STINA: Prvi put među Šibenčanima obnovljeni legendarni topovi sa Žirja

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruge civilnog društva „Volim Šibenik“ iz Šibenika i „Ruža Hrvatska – Žirje“ s otoka Žirja, u sklopu svog rada na očuvanja svjedočanstava, dokumenata i artefakata iz Domovinskog rata i legendarne bitke za Šibenik, organiziraju u suradnji s državnim institucijama, te institucijama iz Šibenika i Vodica, posebni program obilježavanja 25. obljetnice bitke za Šibenik pod nazivom „Šibeniče, ti su stina!“. Središnji dio programa su izložba fotografija šibenskih ratnih izvjestitelja, fotoreportera i fotografa te prvo predstavljanje spašenih i obnovljenih topova s otoka Žirja koji su 1991. godine branili Šibenik i obranili Hrvatsku zbog čega su prozvani „Ruža Hrvatska“, Šibenčanima.

 

Posebni program obilježavanja 25. obljetnice bitke za Šibenik bit će održan u dvorani hotela „Krka“ u Šibeniku i Gradskoj knjižnici Vodice održati u bivšem hotelu Krka i u Gradskoj knjižnici u Vodicama. Posebna atrakcija programa bit će dva topa sa Žirija koja su sudjelovala u obrani Šibenika, a koja su, nakon što su spašena iz starog željeza, obnovili djelatnici NCP remontnog brodogradilišta Šibenik. Ti topovi bit će prvi put dostupni Šibenčanima u središtu Šibenika. Za trajanja programa bit će postavljeni na platou ispred ulaza u bivši hotel „Krka“. Pokraj njih će biti snimljena i milenijska fotografija njihovih ratnih posada, mještana otoka Žirja i radnika NCP remontnog brodogradilišta Šibenik koji su ih obnovili te svih ostali koji su sudjelovali u preuzimanju topničke baterije „Ruža Hrvatska“ na Žiriju.

 

U sklopu programa „Šibeniče, ti si stina!“, koji će trajati od 17. do 23. rujna u Šibeniku i u Vodicama od 19. rujna do 7. listopada, bit će predstavljena knjiga fotografija iz Domovinskog rata šibenskog fotoreportera Radovana Gogera te otvorena izložba fotografija šibenskih ratnih izvjestitelja, novinara, fotoreportera i fotografa iz fundusa fotografija iz Domovinskog rata kojeg je prikupila Udruga „Volim Šibenik“.

 

Tijekom sedmodnevnog programa bit će promoviran i projekt „Otok Žirje – spomen područje Domovinskog rata“ te otvorena izložba eksponata iz Domovinskog rata iz fundusa Vojnog muzeja Ministarstva obrane Republike Hrvatske i braniteljske udruge „Ruža Hrvatska“, a bit će organizirana i večer poezije na kojoj će šibenski pjesnici čitat će svoju domoljubne stihove. U Gradskoj knjižnica u Vodicama bit će postavljena izložba fotografija ratnih izvjestitelja, novinara fotoreportera i fotografa „Vodice u objektivu ratnih izvjestitelja i fotoreportera“ koja će trajati od 19. rujna do 7. listopada. Županijski radio Šibenik će u znak sjećanja na svoj ratni studio i sve što su njegovi novinari i tehničari napravili u Domovinskom ratu, izravno iz dvorane hotela „Krka“ prenositi bitna događaje s proslave i evocirati uspomene Bitku za Šibenik i Domovinski rat.

 

„Udruge „Ruža Hrvatska“ i „Volim Šibenik“ počele su surađivati na projektu spašavanja, obnove i zaštite topova s otoka Žirja koji su postali simbolom obrane Šibenika i Hrvatske u rujanskoj bitci za Šibenik te prikupljanju dokumentacije neophodne da ih se vrati na Žirje na kako bi postali središnji spomenik Žirja, kao spomen područja Domovinskog rata. Naš cilj, otkako je „Ruža Hrvatska“ osnovana prije 10 godina, da Žirje bude mjesto trajnog spomena na hrabrost i odlučnost hrvatskog naroda da se godine goloruki suprotstavili neprijatelju obrani svoje domove i izbori se za slobodu i neovisnost Hrvatske. Povod za osnivanje udruge „Ruža Hrvatska“ bio je bacanje topova s otoka Žirja u smeće i njihovo odvoženje u splitsku željezaru gdje su trebali biti pretopljeni kao obična sekundarna sirovina. Uspjeli smo ih spasiti, zatim su djelatnici NCP Remontnog brodogradilišta Šibenik obnovili dva od četiri spašena topa. Sada su ti topovi, ti spomenici na dane kada smo bili složni i nepobjedivi, središte programa obilježavanja 25. obljetnice bitke za Šibenik koju smo organizirali isključivo vlastitim volonterskim radom i uz pomoć sponzora i donatora koji su nas podržali. Kada smo krenuli s tom idejom počeli su nam se javljati mnogi ljudi, ali i institucije čak i nacionalne razine, koje su svemu tomu htjele dati svoj obol. Sve je počelo kao građanska inicijativa, neopterećena politikom i protokolom. Najveći poticaj i podršku dobili smo upravo od onih koji su, svatko na svoj način, sudjelovali u obrani Šibenika, a zatim i meritornih resornih institucija“, kaže Željko Šižgorić, predsjednik Udruge „Ruža Hrvatska“.

 

Partneri i suradnici na projektu „Šibeniče, ti si stina!“ su Državni arhiv u Šibeniku, Hrvatski memorijalno – dokumentacijski centar domovinskog rata iz Zagreba, Vojni muzej Ministarstva obrane Republike Hrvatske, NCP remontno brodogradilište Šibenik, hotelsko poduzeće "Rivijera", Klaster posebnih oblika turizma "Agema", Udruga moto klub „Galebi“ , Udruga pomorskih kapetana i časnika Šibenik, Šibenska gradska straža, Nacionalni park "Krka", Gradska knjižnica Juraj Šižgorić Šibenik, Gradska knjižnica Vodice i Udruženje obrtnika Šibenik
Donatori i sponzori proslave su poduzeća "Čateks" iz Čakovca, "Du-plast" iz Sesvetskog Kraljevca, Katolička osnovna škola Šibenik, autoprijevoznik Srećko Škugor – Braco, Vučna služba Ante Gašperov Čače te Jere Gruja vlasnik "Kobrakop" iz Rogoznice, a izložbu i eksponate Vojnog muzeja Ministarstva obrane dragovoljno će čuvati djelatnici tvrtke FIT Stančić iz Šibenik.


 

Iz kategorije: Vijesti