Datum objave: 31. Kolovoz 2016

Kninska 'Crvena zemlja' domaćin pokazne vježbe hrvatske i britanske vojske

Šibenik News
Šibenik News

Na vojnom poligonu "Crvena zemlja" kod Knina u utorak, 30. kolovoza, održana je pokazna vojna vježba pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) i Britanske kopnene vojske (British Army) čiji je cilj bio prezentacija bilateralne vojne vježbe "Sava Star 16".

 

Između ostalih, pokaznoj vježbi nazočili su ministar obrane Republike Hrvatske Josip Buljević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Dalgleish, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder te drugi predstavnici MORH-a, OSRH i Ujedinjene Kraljevine.


Čestitavši svim sudionicima na prezentiranome, ministar Buljević istaknuo je da su međunarodne vježbe kao što je Sava Star iznimno bitne za OSRH.

 

- Pomoću njih se jačaju naše sposobnosti unutar NATO-a i postiže se potpuna interoperabilnost s državama članicama kao što je Ujedinjena Kraljevina, a to je naša budućnost. Možemo biti ponosni na pripadnike obiju vojski - zaključio je ministar.


Britanski veleposlanik Andrew Dalgleish rekao je da je od same provedbe zadaća na vježbi za obje vojske bitnija činjenica da vojnici zajedno rade i surađuju. Vježba, koja se održava četvrtu godinu zaredom, pravi je pokazatelj visoke razine obrambene suradnje Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine.


Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov je rekao da suhrvatski vojnici na vježbi pokazali visoku razinu profesionalnosti i organiziranosti.

 

-Ovo je iznimna prilika da s Oružanim snagama Ujedinjene Kraljevine izmjenimo iskustva na taktičkoj razini. No, to nije samo bilateralna, nego i vrlo kvalitetna suradnja unutar NATO-a - zaključio je načelnik GS-a.


Satnik Gus Cameron iz Britanske kopnene vojske istaknuo je da su se pripadnici OSRH pokazali izvrsnim domaćinima, ali i da su se vrlo dobro integrirali sbritanskim kolegama u vježbi, i kao vojnici i kao pripadnici druge nacije.


Vježba SAVA STAR se održava od 20. kolovoza do 3. rujna, prvi put na poligonu „Crvena zemlja“. Dosadašnja tri izdanja (2013.-2015.) bilateralne vježbe održana su na Vojnom poligonu "Eugen Kvaternik“ kod Slunja.

 

Ove godine sudjeluje 40 pripadnika HKoV-a (pješački vod 2. motorizirane satnije 2. motorizirane bojne "Pauci" Gardijske motorizirane brigade)i 96 pripadnika Britanske kopnene vojske (satnija koja je dio 7 SCOTS- pričuvne pješačke bojne kopnene vojske smještene na sjeveru Škotske).


Primarni ciljevi ovogodišnje vježbe su uvježbavanje pješačkog voda u multinacionalnom okruženju i pružanje potpore uvježbavanju pričuvnih pješačkih snaga Oružanih snaga Velike Britanije. Sekundarni obučni ciljevi su obuka u otežanim noćnim uvjetima, osobni razvoj vođa, razvoj interoperabilnosti te razvoj timskog duha među vojnicima i postrojbama.


"Sava Star16", koju je sažela pokazna vježba, je podijeljena u tri faze. U prvoj je težište na međusobnom upoznavanju pripadnika postrojbi i upoznavanju sa naoružanjem i vojnom opremom. Druga se faza provodila na razini voda sa težištem na zadaćama ophodnje, provedbe zasjeda, čišćenja objekata, uspostave patrol baze, provedbe taktičkogkretanja te provedbe napada.

 

Zaključna faza provodi se na razini satnije sa težištem na procedurama vođenja postrojbe, uspostave očekujućeg područja, izviđanja i provedbe napada.

Iz kategorije: Vijesti