Datum objave: 05. Kolovoz 2016

FOTOSvečano obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti u Kninu i prisjećanje na Oluju

Diana Ferić
Diana Ferić

Podizanjem hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi počelo je jutros središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja." Zastava je podignuta u 9.43, u vrijeme kada su pripadnici 4. I 7. Gardijske brigade HV –a i MUP-a oslobodili Knin u Vojno – redarstvenoj akciji Oluja koja je krenula s Dinare na kojoj su se branitelji dugo za nju pripremali.

Svečanom podizanju zastave nazočili su državni čelnici: predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Tihomir Orešković i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

Nazočili su i brojni istaknuti javni djelatnici, između ostalih, tu su bili ministri u tehničkoj Vladi te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, predsjednik Mosta Božo Petrov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Predrag Stipanović, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić i mnogi drugi. Predstavnici SDP – a nisu u Kninu.

Državnu zastavu podignuli su branitelji Violeta Grdić iz Vukovara te Ante Marević iz Metkovića čime se i simbolično želi povezati južna i kontinentalna Hrvatska.

Pročitana su imena 174 poginula i dva nestala u "Oluji".

Potom u se oglasila crkvena zvona u Kninu. Nakon podizanja hrvatske zastave kninsku je tvrđavu u brišućem letu preletjela tri zrakoplova MIG 21, a zatim je ispaljen 21 plotun u znak 21. obljetnice "Oluje."

Počasne postrojbe koje su bile postrojene na kninskoj tvrđavi, s ostalim sudionicima svečanost nakon svečanosti podizanja državne zastave s tvrđave krenule u mimohod u središte Knina. U mimohodu sudjeluju pripadnici Oružanih snaga RH, policije, braniteljskih udruga i državni dužnosnici.


Nakon toga uslijedit će sveta misa za Domovinu u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, te podjela vojničkog graha građanima i prijateljima Knina, a u ranim poslijepodnevnim satima obilazak braniteljskih zadruga. 

Iz kategorije: Vijesti