Sidebar Menu

Datum objave: 25. Srpanj 2016

Uskoro kreće energetska obnova dječjeg vrtića Kućica na Baldekinu

Šibenik News
Šibenik News

Na javni natječaj za energetsku obnovu dječjeg vrtića Kućica na Baldekinu u Šibeniku pristigle su tri ponude, od kojih jedna nije valjano dostavljena. 

 

Pristigle ponude treba analizirati i provjeriti im popratnu dokumentaciju. Ovisno o konačno prihvaćenoj ponudi, vrijednost radova na vrtiću iznosit će između 1,2 i 1,3 milijuna kuna.

 

- Paralelno s ispunjenjem zakonske obveze i razdvajanjem gradskih vrtića u dvije ustanove, krenuli smo u izgradnju i obnovu vrtićkih objekata. Izgradili smo potpuno novi dječji vrtić Smilje na Jamnjaku, zatvorili neuvjetni vrtić Varoš, promijenili krov u vrtiću Šibenski tići, čim ovaj natječaj završi krećemo u obnovu Kućice, a pripremamo i projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju drugih vrtića - kazao je zamjenik šibenskoga gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

 

Objekt dječjeg vrtića 'Kućica' je prizemnica bruto tlocrtne površine 831 m2, okvirnih gabarita 58 x 25 m, koja se sastoji od starijeg dijela sagrađenog 1972. godine i novije dogradnje iz 1988. godine, a ukupno ima šest prostorija za djecu vrtićke dobi i dvije prostorije za djecu jasličke dobi. Uz prostorije za djecu, vrtić sadrži uredske prostore, kuhinju, kotlovnicu, skladište, ostavu, hodnik i sl. Ukupan broj korisnika dječjeg vrtića zajedno s osobljem je 184.

 

Projektom je predviđena zamjena 14 dotrajalih drvenih prozora i jednih vrata energetski učinkovitijim, uz ugradnju zaštite od Sunčeva zračenja, te ugradnja termostatskih ventila na postojeća ogrjevna tijela i ventila za hidrauličko uravnoteženje sustava centralnog grijanja. Građevinski radovi će se sastojati od 800 m2 toplinske izolacije vanjskih zidova ETICS sustavom s pločama od kamene vune debljine 10 cm, 870 m2 toplinske izolacije krovnih ploha postavljanjem XPS-a i kamene vune od 10 cm do 20 cm uz izradu nove hidroizolacije i sustava odvodnje kišnice. Sanirat će se i 500 m2 dotrajale površine betonske nadstrešnice.

 

Procijenjena ušteda toplinske energije za grijanje iznosi oko 51.318 kWh/god, a smanjenje emisije CO2 za ekstra lako lož ulje oko 16,3 t/god. Nakon poboljšanja zgrada će biti energetski razred A, dok je sada u energetskom razredu C.

 

Podsjetimo, Grad Šibenik je u kolovozu prošle godine na otvoreni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u sklopu Pilot projekta 'Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja', prijavio obnovu dječjeg vrtića 'Kućica' na Baldekinu procijenjenu na 1.375.126 kuna. Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stigla je obavijest o bespovratnom sufinanciraju obnove u iznosu od 851 tisuće kuna.

 

- Ovo je samo jedan u nizu projekata energetske učinkovitosti za kojeg je Grad Šibenik dobro napisanom prijavom osvojio bespovratna sredstva FZOEU-a ili mjerodavnih ministarstava. Prije dječjeg vrtića Kućica dobili smo 900 tisuća kuna za modernizaciju gradske javne rasvjete, 1,4 milijun kuna za obnovu sportske dvorane Baldekin, 524 tisuće kuna za obnovu sportskog objekta Miminac na kojem su radovi u punom jeku, te 200 tisuća kuna za učinkovitiju rasvjetu koju postavljamo u osnovnu školu Jurja Dalmatinca. Ne treba zaboraviti ni desetke šibenskih obitelji kojima smo osigurali bespovratna sredstva za obnovu fasada i krovova i ugradnju obnovljivih izvora energije u njihova kućanstva - kazao je Mileta.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.