Datum objave: 08. Lipanj 2016

Cinotti testirao svoj izum: prvi hrvatski e - kart prošao probnu vožnju

Šibenik News
Šibenik News

- Ispunjena su sva očekivanja. Koristili smo staru lokaciju centra Dalmare kao usporedbu s nama poznatim uvjetima i kartinzima na benzin. Ovo je nešto drugo. Ovo je budućnost koja se u Europi počela rapidno koristiti. Evo, mi smo postali pioniri na našem terenu i kao takvi proizveli smo prvi e-kart u Hrvatskoj - poručio je Bojan Cinotti, mnogima poznat kao prvi čovjek kartinga u Šibeniku i mnogo šire.

 

Prvi ekološki kart, vozilo koje radi na solarnu energiju u testnoj vožnji vozili su Ante Čobanov i Šime Buva, prošlogodišnji sudionici Prvenstva Hrvatske, a uz stazu stajali su članovi Društva inovatora Faust Vrančić. 

 

Cinottijev e - kart prvi je kart takve vrste u Hrvatskoj, radi na baterije koje se pune na sunčevu energiju. Maksimalno vrijeme trajanja baterije u korištenju karta je 45 minuta, ukoliko ga voze djeca tada kart može biti na stazi i do dva sata. 

 

- Ideja postoji zadnje dvije godine, ali nije bilo jednostavno doći do potrebnih komponenti u Hrvatskoj. U studenom ili prosincu prošle godine odlučio sam se krenuti u realizaciju, a sama finalizacija trajala je zadnjih mjesec i pol dana. Bilo je to sastavljanja i nekih preinaka u čemu su sudjelovale neke šibenske tvrtke, tokari - kazao je Cinotti.  

 

Prvi hrvatski e - kart neće zaštiti jer njegov autor kaže da za to nema potrebe budući da tako nešto u svijetu već postoji u nešto izmijenjenom obliku, a isti neće biti u velikoj primjeni u Hrvatskoj.

 

Naime, Cinottijev e- kart kao ekološki proizvod ne koristi benzin pa samim time nema ispušnih plinova, a isto tako ne bruji već radi u tišni što je idealno za karting staze u zatvorenim prostorima kojih u Hrvatskoj ima svega tri te  još uvijek dopuštaju uobičajena vozila. 

 

Ako ne računamo testnu vožnju ispred Cinottijeve garaže, bila je ovo prva testna vožnja e - karta, šibenskog proizvoda koji ima šanse zaživjeti na europskom tržištu. 

 

 

 

Piše: Snježana Klarić

Iz kategorije: Vijesti