Datum objave: 29. Travanj 2016

Petar Baranović: Postali smo društvo neokapitalizma bez morala

Šibenik News
Šibenik News

Narodna stranka Reformisti uputila je na dnevni red, u saborsku proceduru tzv. interpelaciju o radu RH na području radnog zakonodavstva – reguliranje rada na određeno vrijeme s ciljem da potaknu izmjenu zakona o radu, prvenstveno onog dijela koji se odnosi na ugovore na određeno vrijeme koji je, kako kaže prvi čovjek šibenskih Reformista, Petar Baranović, rak – rana hrvatskog društva.


Vrijeme da to učine nije izabrano nasumice već simbolično pred obilježavanje Praznika rada, 1. svibnja, koji ove godine spada u nedjelju na dan kada će mnogi radnici diljem Lijepe Naše istog dana vrijeme provoditi na svojim radnim mjestima. Posebno to vrijedi za one u trgovačkim djelatnostima.

 

To je pitanje koje, navodi Baranović, velike stranke u Hrvatskoj neće postaviti 'iz jednostavnog razloga jer se ono tiče najkrupnijih segmenata u hrvatskom gospodarstvu i javnom sektoru, koji kontroliraju i velike medije'.

 

-Živimo u društvu u kojem su stvari otišle predaleko. Mi više ne svjedočimo tzv. uređenom, normiranom kapitalizmu u kojem se jamči sloboda poduzetništva i temeljna ljudska prava. Ušli smo u neokapitalističko društvo u kojem nema morala – kazao je Baranović, dodajući da u Hrvatskoj gotovo ne postoji način rada osim onog garantiranog ugovorom o radu na određeno vrijeme.

 

- Hvatska je sa 17 posto zaposlenih kroz ugovore o radu na određeno vrijeme iznad europskog prosjeka koji iznosi 14 posto. Ovih 17 posto dovoljan su razlog da javno promoviramo ovo pitanje i pokrenemo proces izmjene zakona o radu. Naime, u zadnje tri godine u Hrvatskoj, postotak mladih među onima koji su se zaposlili, a koji dobivaju ugovore na određeno je 85 posto što pokazuje da je veoma mali broj ljudi zadnjih godina u ovoj zemlji dobio šansu da nakon probnog roka dobije ugovor na neodređeno vrijeme, da ima socijalnu i životnu stabilnost – pojasnio je Reformist, dodajući da isto problematizira provođenje ispravne politike prema mladima, demografsku sliku mladih, ali i prava žena da se ostvare kao majke i zadrže poslove.


- Mi u Reformistima smatramo da je nedopustivo da se institut rada na određeno vrijeme koristi bez jasno zadanih normi, regula i pravila, neograničeno i kako je volja svakog poslodavca. Naš prijedlog je da se zakon o radu izmijeni na način koji bi jasno propisao u kojim specifičnim djelatnostima i poslovima poslodavci mogu sklapati ugovor na određeno, a na kojima su obvezni nakon propisanog roka radniku dati šansu da ima normalna radni odnos – kazao je nekadašnji dogradonačelnik Šibenika, priznajući da Narodnoj stranici sa samo jednim zastupnikom u Saboru neće biti lako djelovati u smjeru mijenjanja vjetra prema povoljnim morskim strujanjima na obostrano zadovoljstvo poslodavca i posloprimca.
 

Iz kategorije: Vijesti