Datum objave: 22. Veljača 2016

Grad Šibenik na nivou Europe riješava problem maloprodaje u jezgri

Šibenik News
Šibenik News

 

Šibenik želi privući trgovce i kupce u staru jezgru grada u kojoj prazno zjapi 70-tak poslovnih prostora. Problem pada maloprodaje u starim gradskim jezgrama srednjih i malih gradova je europski problema, a uz Šibenik je u projekt naziva URBACT uključeno još osma gradova iz Portugala, Velike Britanije, Poljske, Francuske i Nizozemske. Nositelj programa je Portugal i njihov grad EGUALADA. Grad Šibenik bi iz EU fondova za ovaj projekt trebao dobiti oko 50 tisuća eura, a nakon toga kreće izrada Lokalnog akcijskog plana u koji će biti uključeni i sami vlasnici poslovnih prostora u gradskoj jezgri.

- Nakon ove prve faze definiranja problema maloprodaje u gradovima partnerima, te formiranja lokalnih UrbAct grupa, pred nama je apliciranje projekta za II fazu u kojoj bi, ukoliko sredstva budu odobrena, trebalo donijeti Lokalni akcijski plan, u čiju izradu će biti uključeni i sami vlasnici poslovnih prostora - naglasio je Petar Mišura, kordinator projekta ispred Grada Šibenika, ujedno i pomoćnik pročelnika za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.
 

Sličnost između Šibenika i europskih gradova je što su slične veličine i bilježe konstantni pad maloprodaje u središtima gradova i to u zadnjih 20 godina pojavim velikih trovačkih lanaca. Tek treba pronaći razloge zašto se takav pad ne događa u velikim gradovima.

- Grad Šibenik se uključio u ovaj projekt radi izrade strategije, odnosno akcijskog plana, za očuvanje maloprodaje, posebice u povijesnoj jezgri. Ukoliko projekt dobije „zeleno svjetlo“ za fazu II, koja bi trebala trajati 24 mjeseca, u izradu plana ćemo uključiti, odnosno pozvati, sve pojedince i institucije koji bi nam mogli biti od pomoći, kako bismo što kvalitetnije izradili strategij - rekao je Mišura.

Iz kategorije: Vijesti