Datum objave: 22. Prosinac 2015

Osnovana nova javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik koja će ubuduće upravljati tvrđavama

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Šibenskim tvrđavama ubuduće će upravljati javna ustanova „Tvrđava kulture Šibenik“ čije je osnivanje na današnjoj sjednici prihvatilo i odobrilo Gradsko vijeće Grada Šibenika. Odluka nije bila donijeta jednoglasno jer su oporbeni vijećnici bili suzdržani smatrajući da osnivanje nove javne ustanove nije neophodno budući da je Odjel Muzeja grada Šibenika za upravljanje tvrđavom sv. Mihovila dobro i uspješno obavljao taj posao. Bilo je i pitanja hoće li nova ustanova opteretiti gradski proračun novim troškovima. Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić otklonio je takve bojazni kazavši da osnivanje javne ustanove koja će gospodariti šibenskim povijesnim fortifikacijskim sustavom nije iznenađenje jer je bilo najavljeno te objasnio da je ona u biti ponikla iz dobrih iskustava s tvrđavom sv. Mihovila i uspješnog rada Odjela Muzeja grada Šibenika koji je njom upravljao.

-Temeljni princip kojim smo se rukovodili pri odluci da se ide na osnivanje javne ustanove koja će gospodariti i upravljati svim šibenskim tvrđavama bila je njena samoodrživost. S optimizmom gledam na ovu novu javnu ustanovu i ne sumnjam da će uspješno obaviti ono što se od nje očekuje i sve svoje kompleksne i odgovorne zadaće. – kazao je dr. Željko Burić.

Tijekom rasprave istaknuto je da je Grad Šibenik tijekom priprema za osnivanje javne ustanove „Tvrđava kulture Šibenik“ riješio odnose s udrugom „Juraj Dalmatinac“ koja će nastaviti raditi ono i onako kako je do sada radila.
Gradski vijećnici jednoglasno su izabrali šibenske glumce HNK Šibenik Jakova Bilića, Franku Klarić i djelatnicu Muzeja grada Šibenika Mariju Krnčević Rak za predstavnike osnivača, dakle Grada Šibenika u Upravnom vijeću j.u. „Tvrđava kulture Šibenik“.
 

Iz kategorije: Vijesti