Datum objave: 09. Prosinac 2015

Šibenik kao presudno mjesto za dogovor o budućoj državnoj vlasti: Karamarko i Petrov ponovno u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Geografski položaj Šibenika, koji se nalazi na pola puta između Zagreba, i južne Hrvatske očito je ključan za pregovore predstavnika Mosta i Domoljubne koalicije koji su danas održani u Šibeniku, drugi put u nekoliko dana, a i Božo Petrov i Tomislav Karamarko nakon sastanku su ponovno posebno razgovarali s novinarima.
„Sastanak je bio konstruktivan. Više ćemo znati u ponedjeljak. Tada ćemo vidjeti što je odlučila i jedna i druga strana. Volio bih poručiti svim onim strankama koje su odbile da još jednom razmisle i usklade se sa svojim partnerima da je naša ideja, koliko god se nekome može učiniti naivnom, može pridonijeti da se gospodarska situacija u Hrvatskoj popravi. Postoje određene teme koje su škakljive, ne samo škakljive nego ozbiljne i u trenutku kada se oko njih usuglase sve veće stranke, stranke s najvećim brojem mandata onda se može dati pravo da i neke druge strane koje bi trebale pregovarati s političarima mogu prihvatiti činjenicu, da ako su se političari dogovorili, da onda to i oni mogu . Mi i dalje pozivamo i jednu i drugu stranu da prihvate naše prijedloge“, kazao je Petrov, nakon sastanka.

Dodao je da će, ako u ponedjeljak dobiju potvrdu o prihvaćanju samo jedne strane, koja god ona bila, nastaviti dalje radi s tom stranom koja je prihvatila očekujući se da će ona ipak prihvatiti ulazak u tripartitnu vlast.

„Kada je riječ o premijeru mi smo i na ranijim sastancima kazali da su naši uvjeti nestranački kandidat i reformska vlada. To su uvjeti s kojima smo krenuli i pri kojima ćemo ostati. Odgovore očekujemo u ponedjeljak što smo tijekom razgovora i uvjetovali. Današnji razgovor je bio konstruktivan, a naravno da postoje određene dvojbe. Mi smo zadovoljni sa svakim sastankom na kojem se vodi dijalog koji može voditi prema rješenju. Isto tako razumijemo da obje koalicije imaju svoje koalicijske obveze, da imaju svoje unutarnje ustroje i procedure i da moraju raspraviti određene stvari. Mislim da smo ipak dali realan rok.“, kazao je Petrov.

Tomislav Karamarko je ponovio već prijašnje stavove da su sumnjičavi prema nekim rješenjima, ali da je bit komunicirati: „ Kolege su odgovarale na neke naše upite, a mi smo iskazali neke svoje dvojbe i skepse. Ipak, najvažnije je razgovarati. Ono što je bitno naglasiti u kontekstu današnjeg sastanka je to da je Domoljubna koalicija jedinstvena i složna i da će ostati jedinstvena ma što bude odlučeno za razliku od SDP-ove koalicije koja se raspada. Idemo prema našem nacionalnom vijeću s cjelovitim izvješćem i o svemu o čemu smo razgovarali s kolegama iz Mosta. Moramo razgovarati. Nekomunikacija je luksuz i u ovom vremenu nemamo pravo na lapsus“, istaknuo je.

O mandataru, kažu, još nisu razgovarali, ali Petrov je ponovio kako to mora biti nestranačka osoba.

Iz kategorije: Vijesti