Datum objave: 30. Listopad 2015

FOTO:Uz karaoke i radionički program obilježen Dan otvorenih vrata u Centru na Šubićevacu

Diana Ferić
Diana Ferić

Dani otvorenih vrata održani su danas u Centru za odgoj i obrazovanje na Šubićevcu povodom Dana plodova zemlje i Dana kruha, u veseloj atmosferi , a učenici i korisnici Centra i njihovi gosti pripremili su različite ukusne proizvode. Bilo je tu svega: kruha, kolača, sušenog voća i povrća, a na manifestaciji su sudjelovali i gosti iz drugih hrvatskih gradova.
Stigle su u centar i susjedne škole, vrtići i članovi Udruge Kamenčić, pa su s učenicima i korisnicima Centra, u radioničkom programu čistili jabuke, pripremali kolačiće, kokice, sušene gljive. U radionici recikliranja od raznih otpadnih materijala radili su se ukrasni i uporabni predmeti.

 

„Cilj ovih radionica je da se premoste sve različitosti te da se djeca upoznaju s osobama s posebnim potrebama. To smo polako i uspjeli, a naročito kod djece vrtićke dobi koja zapravo spontano ulaze u naš Centar bez straha i ikakvih predrasuda“ kazala je Branka Bego, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac.
Vesela i živa atmosfera ostat će u srcima korisnika koji su briljirali u karaokama, teško se odvajajući od mikrofona. Posebno im se svidio radijski mikrofon, a nije nedostajalo ni poziva na ples.
Tako nam je sam prišao četrnaestogodišnji Franko Savini u želji da da izjavu u medijima. Kazao je kako najviše voli druženje s prijateljima u Centru, a omiljena aktivnost mu je priprema jabuka za sušenje i naravno njihovo kušanje, jer su tako slatke.

 

Enera Stojanović nam nije htjela otkriti koliko ima godina, ali zato nam se pohvalila da rado pomaže u kuhinji i da voli kad se svi okupe oko deset sati na marendi.
Mate Dragovčić sedmi je razred i obožava košarku i nogomet.

 

„Trenutno radimo anđele i jedva čekam Božić da njima okitimo bor, a volio bih i da padne snijeg“ , ispričao nam je Mate.
Ove godine ugošćeni su i drugi odgojno-obrazovni centri, pa su tako u manifestaciji sudjelovali Centar za rehabilitaciju Fra Ante Sekelez iz Vrlike, Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači te Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raška iz Splita.

 

„Mi se inače jako puno družimo unutar sustava i drago mi je što smo danas ovdje na ovom događanju. Zadovoljstvo mi je vidjeti sve na okupu i ističem kako su ovakve ustanove unatoč problemima sve manje stigmatizirane“, kazala je Ivana Klarić Kukuz, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Fra Ante Sekelez.
Inače Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac broji 152 korisnika od čega je dio na školovanju u 7 odgojno-obrazovnih skupina. Riječ je o djeci s višestrukim teškoćama, a kombinirano jedan razred učenika s lakšim intelektualnim teškoćama, s obiteljskim problemima ili poremećajima u ponašanju.

Ovaj dan je poslužio i za prezentaciju zanimanja koje polaznici mogu steći, a to su pomoćni cvjećar, pomoćni kuhar i slastičar, pomoćni bravar, vodoinstalater i stolar.
„Što se tiče zapošljavanja osoba s invaliditetom situacija se nešto popravlja s obzirom na interes poslodavaca i upite koje dobivamo“, istaknula je Branka Bego.
 

Iz kategorije: Vijesti