Datum objave: 29. Listopad 2015

Šibenski Capax izradio projekt 84 metarske jahte vrijedne oko 100 milijuna eura

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt luksuzne jahte dužine 84 metra i vrijednu oko 100 milijuna eura po narudžbi jednog bogatog britanskog biznismena koji dolazi iz IT djelatnosti izradila je šibenska tvrtka Capax. Riječ je poduzeću koja se bavi održavanjem brodova i pružanjem drugih usluga u nautičkoj djelatnosti i pregledom jahti, a ovlašteni su serviseri za brodske motore najpoznatijih svjetskih proizvođača.Imali su hrabrosti upustiti se i u taj zahtjevan posao projektiranja, kako doznajemo od Marija Baljkasa, vlasnika i predsjednika uprave te šibenske tvrtke koja zapošljava 15 radnika.

 

"Taj je poslovni čovjek i Velike Britanije imao već jahtu u Hrvatskoj i mi smo obavili neke usluge popravka. Poznali smo tako kapetana broda koji na je ispričao kako vlasnik želi novu jahtu, ali da još nitko nije pogodio njegov ukus. To nas je izazvalo da mu mi nacrtamo jahtu po njegovim željama i uspjeli smo. Njemu se naš crtež svidio i kazao je da nastavimo posao i izradimo projekt. Angažirali smo na tom poslu i jedna dizajnerski studio iz Italije tako da je brod dizajnerski osmišljen u Italiji, a inženjerski kod nas u suradnji s još nekim našim partnerima. Projekt je izrađen, raspisan je natječaj za izgradnju broda.

 

Investitor radi sada na zatvaranju financijskog dijela i nakon toga će brod u gradnju, možda i u trogirsko brodogradilište jer i oni konkuriraju za taj posao“, objasnio je Baljkas.
Tvrtka Capax uglavnom radi na međunarodnom tržištu na kojem konkuriraju kvalitetom usluga i i nižom cijenom rada u odnosu na razvijene europske zemlje. Imaju urede u Crnoj gori i Albaniji, a pozicionirali su se na tržištu radeći uglavnom za naručitelje u Italiji i Francuskoj, u njihovim marinama. Proizvodne hale imaju u Poduzetničkom inkubatoru u Šibeniku te u Zadru i Trogiru. Godišnje ostvaruju neto prihod od oko 2 milijuna eura, a veliki dio novca, kako ističe Baljkas, investiraju u usavršavanje zaposlenika i dobivanje certifikata bez kojih ne mogu biti konkurenti na međunarodnom tržištu. Dvije godine zaredom proglašni su najuspješnijom malom tvrkom u Šibensko - kninskoj županiji.

Iz kategorije: Vijesti