Datum objave: 02. Listopad 2015

Dobar odaziv Šibenčana na današnju akciju mladih SDP-ovaca - upis u registar Ane Rukavine

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Na poziv Foruma mladih SDP-a, članovi zaklade Ana Rukavina danas su posjetili Šibenik gdje su održali akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iako termin baš i nije bio najsretniji, naime akcija je trajala od 13 do 15 sati, organizatori su zadovoljni odazivom. Oko 30 Šibenčana u dobi od 18 do 40 godina odazvalo se na javni poziv ove hvalevrijedne akcije i na davanje 7 mililitara svoje krvi. Tako su se upisali u registar preko kojeg ako budu željeli mogu pomoći u liječenju bolesnika s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži.

"Cilj nam je bio potaknuti mlade ljude na djelovanje s obzirom na to da je dobna granica za upis u registar upravo od 18 do 40 godina. Htjeli smo da sve potaknemo da pomognu spasiti živote. Jedna mala simbolična gesta, vađenje tog sitnog uzorka krvi iz vene može puno pomoći onima kojima je to najpotrebnije" kazao nam je Luka Nikpalj, predsjednik Foruma mladih SDP-a.

Iako mnogi znaju da je davanje koštane srži bolan proces, danas smo saznali da ima i drugi, puno bezbolniji, način da se daruje to vrijedno tkivo.

"Uzorci krvi danas upisanih osoba šalju se u KBC Rebro u Zagrebu gdje se u laboratoriju za tipizaciju tkiva određuju vaši antigeni tkivne snošljivosti. Ako se nađe bolesnik koji ima iste antigene tkivne snošljivosti kao i vi kontaktirat će vas centar za tipizaciju tkiva i ponovno vas pitati pristajete li na donaciju stanica. Donirati se može na dva načina. Prvo je ovaj poznatiji i bolniji kad se krv uzima iz kostiju zdjelice, ali može se i uzeti i postupkom leukafereze. Krv darivatelja iz jedne ruke ulazi u aparat, centrifugira se i odvajaju se matične stanice, dok se ostali dio krvi kroz drugu ruku vraća u cirkulaciju darivatelja. Postupak je gotovo bezbolan i traje par sati" ukratko nam je opisala proces darivanja Marija Stapar, koordinator za medije i akcije iz zaklade Ana Rukavina.

Mladi SDP-ovci dodali su nam da su zadovoljni akcijom i da će u budućnosti u suradnji sa zakladom nastojati kontinuirano organizirati ovakve akcije kako bi pomogli što većem broju oboljelih.

U fotogaleriji u nastavku pogledajte kako su hrabri Šibenčani pristupili akciji davanja uzoraka krvi, a koju je podržao i vaš fotoreporter upisavši se danas u Registar. 

Iz kategorije: Vijesti