Datum objave: 30. Rujan 2015

Šibenska inkluzija uspješno zaposlila četiri osobe s intelektualnim poteškoćama

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Danas je u gradskoj vijećnici u organizaciji Centra za socijalnu inkluziju Šibenik održano predavanje na temu Klubova za zapošljavanje osoba s intelektualnim poteškoćama. Tako smo od koordinatorice projekta Jelene Kenđel doznali da su do sada četiri osobe s intelektualnim teškoćama dobile zaposlenje zahvaljujući ovom projektu. Rezultat je to inovativnog pristupa problemu zapošljavanja hendikepiranih osoba metodom klubova za zapošljavanje u kojima manji broj korisnika uči sve vještine nužne za zapošljavanje.

"Ukupno je 17 osoba polazilo radionice u Klubu za zapošljavanje u Šibeniku i Kninu. Od toga su četiri osobe zaposlene nakon sudjelovanja u Klubu. Profesionalni i educiran tim ljudi pobrinuo se da polaznici nauče sve vezano stjecanje vještina u traženju posla na otvorenom tržištu rada. Od samoprocjene, pisanja zamolbi i životopisa pa do traženja radnih mjesta i samoprezentacije" kaže nam koordinatorica Kenđel.

Popričali smo i s dvije sudionice programa Kluba za zapošljavanje koje su uspjele naći posao. Marijana Radman i Dragana Radovančić sretne su i zadovoljne s poslom i uživaju u svakom danu radnog staža.

"Nakon što sam prošla radionicu Kluba dobila sam posao u radnom centru na četiri sata gdje učim šivati. Sviđa mi se posao i sretna sam što radim" priča nam Marijana.

Javna ustanova NP Krka jedan je od poslodavaca koji redovito zapošljavaju osobe s intelektualnim poteškoćama. A i Zakon o radu propisuje da svako poduzeće mora imati zaposlenu barem jednu osobu s invaliditetom.

"Jako smo zadovoljni sa radnicima koje zaposlimo preko ovog projekta. Oni radi najčešće poslove asistenta u raznim sektorima, a plaća im je kao i svim drugim zaposlenicima. Što se nas tiče iz NP Krka rado ćemo im i ove godine produžiti ugovor o radu" otkrio nam je pozitivna iskustva Oliver Nokaj, rukovoditelj pravne službe JU NP Krka.

U galeriji u nastavku pogledajte simpatične korisnice programa, poslodavce i voditeljice današnje tribine u Vijećnici.

 

Iz kategorije: Vijesti