Datum objave: 28. Rujan 2015

Zbog župana Pauka dio SDP- ovaca nakratko napustio svečanu sjednicu Gradskog vijeća

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika koja je danas održana nije prošla u potpuno svečarskom tonu jer su, zbog packi koje je u svom govoru hrvatskoj vladi uputio šibensko – kninski župan Goran Pauk, sjednicu nakratko napustili potpredsjednik Gradskog vijeća i vijećnik SDP –a Joško Šupe i pomoćnik Ministra zaštite okoliša Tonči Restović, a  biskup Ante Ivas je svoje obraćanje započeo "prijateljskom" kritikom predstavnicima Grada zbog toga što u svojim govorima o tomu što se u Šibeniku napravilo nisu spomenuli sakralne objekte i duhovni život.

 

Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak koji je podsjetio na to da je Šibenik od početka bio hrvatski i kršćanski grad i da ima bogat identitet. Potom je prikazan video – film sa svi lokacijama u Gradu koje se uređuju ili su uređene počevši od Banja i tvrđave svetog Mihovila do aktualnih projekata.

 

Gradonačelnik Željko Burić je u svom pozdravnom govoru istaknuo kako ne želi da on bude reklamerski i pun nabrajanja svega što je napravljeno već da želi ukazati na to što se u Šibeniku želi i kamo Šibenik ide.“ Od početka smo pokazali da želimo da se oko toga svi okupimo, da želimo zajednički rad. Tu smo se fokusirali na tri stvari i to na dovršenje projekata koje smo zatekli, na rješavanje naslijeđenih problema i na kraju pokrenuti nove projekte.Tako se možemo pohvaliti da smo riješili imovinsko – pravne probleme na području TEF -a i gotovo cijelo zemljište vratili u vlasništvo Grada. Ovih dana će biti objavljen međunarodni natječaj za investitore. Nećemo tamo fotošopirati ni plaže ni marine nego ćemo prepustiti investitorima da kažu u što se njima na toj lokaciji isplati ulagati“, istaknuo je gradonačelnik naglašavajući kako je ponosan i na to što Šibenik od 5. listopada postaje sveučilišni grad te da će se uskoro znati i koji će se novi sveučilišni studij u sklopu Centra za zelene industrije razvijati. Dodao je i kako se želi da Šibenik bude grad inovativnog turizma, da se radi na osnivanju kampusa za što će nositelj biti šibensko Veleučilište.

 

Šibensko – kninski župan Goran Pauk također se u svom govoru, koji ni sadržajem ni dužinom nije bi primjeren ni mjestu ni trenutku osvrnuo na uspjehe vlasti u Šibeniku posebno apostrofirajući to da, kako je kazao, gdje god dođe ljudi primjećuju kako Šibenik k napreduje, da je prepoznato kako se koriste njegovi potencijali. Spominjao je i uspješne projekte poput Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac, novu bolnicu, ali je uputi i kritiku aktualnoj državnoj vlasti da zakida Grad Šibenik spominjući to što se odustalo od dogovorenog uređenja prometnih čvorova, što, kako je kazao, stoji projekt nove bolnice zbog problematične sanacije bolnica, što se ne gradi druga faza gata Vrulje, što se lokalnoj vlasti ne prepušta bivša vojarna Minerska, a za vršio je na to kako državna vlast uzima gradovima, općinama i Županijama kako bi sanirali državni proračun.

 

Dok je to govorio sjednicu su nakratko napustili Šupe i Restović jer , kako su novinarima kasnije izjavili, nije bilo mjesto ni vrijeme za takva politiziranje. Neprihvatljiv im je što je župan istodobno spominjao projekte za koje je Vlada dala preko 40 milijuna eura i istodobno kritizirao tu istu vladu.

 

Biskup Ivas je na početku svog govora zamjerio predstavnicima lokalne vlasti što ne spominju duhovni život kao ni crkvene objekte koji se u gradu uređuju pa ni Katedralu zbog koje dolazi najveći broj turista te činjenicu da je Šibenik imao prvi u Hrvatskoj katoličku školu. Potom se vratio na blagdan svetog Mihovila za kojeg je kazao da u Šibeniku postoji 30 lokacija s njegovim likom. „Sveti Mihovil nam pomaže da razlučimo što je dobro, a što je zlo kao i ono što je dugoročno korisno za naš grad, naš narod i državu“, istaknuo je biskup.
Na kraju su laureatima uručene nagrade. Miroslav Kotarac, košarkaški trener i sportski pedagog dobio je Nagradu Grada Šibenika za životno djelo. Nagradu Grada Šibenika dobili su dr.sc. Drago Marguš, Jasenka Ramljak, Rudolf Vučić i tvrtka Podi Šibenik d.o.o, a Plaketu Grada Šibenika Lucija Jurković- Periša i Željko Koloper. U njihovo ime zahvalio se Miroslav Kotarac. 

Na sjednici su osim vijećnika i prijatelje nagrađenih bili i brojni uzvanici, među njima i Ivana Maltić, kao izaslanica predsjendice RH Kolinde Grabar Kitarović te Nedjeljko Dujić, gradonačelnik Skradina koji je bio i u funkciji izaslanika Tomislava Karamrka.

Iz kategorije: Vijesti