Datum objave: 19. Rujan 2015

U Šibeniku otvoren prvi volonterski centar i pokrenut volonterski web

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Tema jučerašnjeg predavanja u prostoru Informacijskog centra Europe Direct u organizaciji udruge Mladi u EU bila je volontiranje. Kroz prezentaciju preko koje smo se upoznali sa samim pojmom volontiranja članovi udruge pokušali su ukazati na važnost volontiranja i razvijanja civilnog društva kroz volonterske aktivnosti.

Dobre vijesti stižu za sve zainteresirane za volontiranje na području naše županije. Naime, udruga Mladi u EU otvorila je prvi volonterski centar u Šibeniku koji se nalazi u prostoru Narančaste zgrade na Banju i otvoren je svakim danom od 8:30 do 16:30 sati. "To je prvi takav centar u našoj županiji, imamo i područni ured u Drnišu koji se nalazi u prostorima udruge Zvonimir. Centri su otvoreni za sve ljude zainteresirane za volontiranje, da se imaju gdje javiti, da ih upišemo u bazu volontera, i da na taj način potraže mjesta gdje mogu volontirati. Centar funkcionira u smislu ponude i potražnje, znači imamo i popis ustanova i udruga koje nude mjesto za volontiranje" pojašnjava nam Martin Mrša predsjednik udruge.

Otvorena je i web stranica www.volonter-skz.hr na kojoj se možete prijaviti ako želite volontirati, a isto tako potražiti volontere za svoju udrugu ili ustanovu.

"Ovim projektom pokušat ćemo zainteresirati što veći broj ljudi da se uključe u volontiranje. Osim što je to odlična prilika da se dobije dodatno znanje i iskustvo, potvrda o uspješnom volontiranju pojedinca može pomoći i pri natječajima za radna mjesta" dodaje Mrša i poziva sve Šibenčane da posjete novootvoreni volonterski centar.

Volontiranje je dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen Zakonom bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje. Volontiranje je jedan od načina socijalnog uključivanja i integracije. Ono doprinosi izgrađivanju kohezivnog društva stvarajući veze temeljene na povjerenju i solidarnosti te tako stvara i socijalni kapital. Volontersko djelovanje kreira prostor u kojem ljudi, bez obzira na nacionalnost, religiju, socioekonomski status i dob, mogu doprinijeti stvaranju pozitivnih promjena u društvu.


 

Iz kategorije: Vijesti