Datum objave: 12. Kolovoz 2015

Zdravko Burazer:Shamiz u TLM dolazi sa zaštitarima naoružanim pištoljima, a TLM -ovu zaštitarsku tvrku je prodao

Diana Ferić
Diana Ferić

Neizvjesnu sudbinu radnika TLM –ove Valjaonice i Prešaonica koji nemaju posla i teško dolaze do plaće dijele od sada i zaposlenici triju ostalih tvrtki koje su nekad bile u sastavu TLM-a – Montal Elemes i zaštitari, upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare Zdravko Burazer predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca. U Montalu se upravo radi popis viška radnika, a prema procjenama bit će ih tridesetak, a u Elemesu desetak. „Većini je vlasnik, Zagrebmontaža ponudila prekvalifikaciju i odlazak na rad u Njemačku u kojoj imaju poslove, ali malo tko to želi prihvatiti. Mi kao sindikat razumijemo te ljude, posebno one malo starije kojima to ne odgovara jer teško je u tim godinama prihvatiti novi posao i otići u Njemačku, a od vlasnika tražimo da se, budući da je istekao Ugovor o radu, osigura svima njima koji se odluče otići iz tvrtke otpremnina od 3 500 kuna po godini staža kako je bilo regulirano prijašnjim Ugovorom o radu, kazao je Burazer. Ukazao je i na problem 15 radnika tvrtke Ekologija i zaštitarstvo koja je bila u sklopu Valjaonica, a sada je prodana zaštitarskoj tvrtki iz Zadra. Novi vlasnik im obračunava plaću po svom pravilniku i te se plaće upola manje od onih koje su oni do sada dobivali po Kolektivnom ugovoru. „Tražimo da se ti ljudi vrate u TLM i dijele sudbinu radnika Valjaonica. N e pihvaćaamo da je ta tvrtka prodana zbog ušteda jer novi vlasnik Igor Shamis ni na čemu ne štedi. On u svoje tvrtke u TLM –u dolazi s dva zaštitara naoružana pištoljima koja koštaju vjerojatno ka tih 15 radnika zaštitara iz TLM –a, a plaća ih se sa žiro računa TLM –a. To je apsurdno i neprihvatljivo“, ističe Burazer.

 

Osvrnuo sei na trenutnu situaciju u Valjaonicama i Prešaonicama u kojima se niti nakon dolaska Shamiza, kaže on, ništa nije promijenilo. „ Nema kontinuirane proizvodnje već parcijalne, kada neki naručitelj osigura avansno plaćanje. Novi vlasnik nije osigura obrtna sredstva. Jedina svijetla točka je to što se u Valjaonicama sada isplaćuju plaće. Radnicima Prešaonica vlasnik duguje 4 plaće. Problem je i predstečajni postupak jer po Zakonu dok on traje ne bi se smjele stvarati nove dubioze u tim tvrtkama, a to se događa. Kako sada stvari stoje sve to vodi u stečaj tih tvrtki“, istaknuo je Burazer.
Na pitanje zašto se njegov sindikat ne izjašnjava o ponudi češkog fonda za kupnju Valjaonica i Prešaonica o čemu se govori u javnosti odgovorio je da o tom nema gotovo nikakvih informacija. „ Nastojim na različite načine dobiti ponudu koju su poslali Shamizu da vidimo o kakvom je fondu riječ, ali ne uspijevam . Ne znam ni kako se taj fond zove. Potvrđeno mi je samo da je zagrebačka tvrtka koju vodi sin bivšeg ministra Fuchsa koja navodno zastupa taj fond dala Shamizu ponudu da im proda dionice Valjaonice i Prešaonice za 200 000 eura. Postoji navodno i ponuda slovenskog Impola. Kolege iz drugog sindikata su na žalost na nas bacile neke objede što mi želimo stečaj što nije točno radnici se dijele oko onih koji podržavaju Impol i onih koji su za češki fond, a mi nemamo pojma ni o jednoj ni o drugoj ponudi“, kaže Burazer.

 

Prozvao je ministarstvo gospodarstva zbog toga što je dozvolilo da se trguje s dionicama TLM –a kao da nije riječ o strateškoj tvrtki nego „komadu zemljišta“ i da se s njima, kako kaže mešetari . „ Znam da država nije vlasnik tih tvrtki, ali ne smije dopustiti ovo što se sada događa pa pozivam ministra Vrdoljaka da se uključi i da osigura da TLm preuzme netko tko će ga staviti na noge i tehnološki obnoviti“, poručio je. Za njega je Ministarstvo i glavni krivac za sadašnju situaciju u TLM –u jer je, po njegovom išljenju, trebalo poništiti prvotni kupoprodajni ugovor o kupnji TLm i od bivših vlasnika tražiti d sudski putem dokažu da su uložili novac u TLM za što se se obvezali. „ Činjenica je da su oni dizali kredite stavljajući hipoteke na imovinu TLM i da su se od toga osobno materijalno okoristili. To ni u kom slučaju ne može biti tretirano kao ulaganje u TLM“, smatra Burazer.

Iz kategorije: Vijesti