Datum objave: 11. Kolovoz 2015

Na mulu Krke cimu bacila jahta Jamesa Simonesa najbogatijeg matematičara svijeta!

Diana Ferić
Diana Ferić

James Simones, vlasnik jahte „Archimedes“ koja je od jučer vezana uz mulo Krke, američki je matematičar, osnivač je i vlasnik kompanije“Renaissance Technologies“ čija se vrijednost procjenjuje na gotovo 25 milijardi (25 000 000 000!!!) dolara. Simonesa se ubraja među 50 najvažnijih, najutjecajnijih i najmoćnijih ljudi svijeta budući da njegova kompanija koja zapošljava svega 275 djelatnika, isključivo doktora znanosti, te isključivo znanjem upravlja golemim investicijskim projektima širom svijeta.

 

Njegova super jahta nije slučajno dobila ime po slavnom grčkom matematičaru Arhimedu jer je temeljna djelatnost „Renaissance Technologies“ zapravo matematika. Ona naime pruža usluge upravljanja investicijama te svojim klijentima omogućava postizanje vrhunskih poslovnih rezultata koristeći matematičke i statističke metode. Običnim ljudima dosta je teško razumjeti čime se točno bavi ova tvrtka. Pojednostavljeno rečeno ona trguje financijskim instrumentima odnosno znanjem na temelju kojega je moguće uspješno voditi velike investicije i točno predviđati okolnosti, moguće opasnosti i konačne ishode ulaganja. Tvrtka ima samo 275 zaposlenika isključivo s titulama doktora znanosti među kojima su većina matematičari, fizičari i statističari.

 

James Simons rođen je 1938. godine, a prije nego što je osnovao svoj privatni investicijski fond bio je profesor matematike na sveučilištu Stony Brook. Kompaniju „Renaissance Technologies“ osnovao je 1982. godine, a koliko je poznato još se nije povukao u mirovinu iako je tu mogućnost najavio još 2009. godine. Matematiku je diplomirao 1958. godine, a titulu doktora znanosti stekao je 1961. godine. Njegov otac Matthew Simons posjedovao je tvornicu cipela u Brooklinu. U svjetskom tisku o Jamesu Simonesu kao znanstveniku i poduzetniku piše se u superlativima, te naglašava kako je zapanjujuće vidjeti što sve može postići jedan matematičar. Simones je osim toga poznati filantrop. Njegova dobrotvorna organizacija „Paul Simons Foundation“ podupire širom svijeta projekte vezane uz zdravstvo i obrazovanje te posebno znanost i znanstvena istraživanja. Simons je osnovao i posebnu zakladu koja podupire sve one koji na bilo koji način unapređuju i poboljšavaju matematičko obrazovanje u javnim školama.
Motorna jahta „Archimedese“ u osobnom je vlasništvu Jamesa Simonesa. Plovi pod zastavom Bermuda. Trenutno je u Šibeniku što je vidno označeno na svim internetskim stranicama koje prate skupocjene brodove, mega jahte i globalni jet set. Jahta je izgrađena 2008. godine u Nizozemskoj. Stručnjaci hvale njenu eleganciju, a na osobitoj cijeni je njen unikatno dizajnirani interijer. Taj prekrasni brod dug je gotovo 70 metara, ima čelični trup s aluminijskim nadgrađem, nudi smještaj za osam putnika, a njom upravlja 10 članova posade.

 

Iz kategorije: Vijesti