Datum objave: 07. Kolovoz 2015

FOTOHrvatski planinari u pohodu „Put Oluje“ prešli 150 kilometara od Voštana do Knina

Diana Ferić
Diana Ferić

„Put Oluje“ bio je naziv planinarskog pohoda od Voštana do Knina, odnosno kninske tvrđave dugog 150 kilometara kojeg su tijekom sedam dana savladali članovi sedam hrvatskih planinarskih društava i pripadnici Hrvatske vojske.

 

Pohod „Put Oluje“ još 2011. godine osmislilo je i organiziralo PU „Dinaridi“ iz Splita s namjerom da se stazom „Put Oluje“ i planinarskim pohodom putovima kojima je Hrvatska vojska krenula u konačnu oslobodilačku akciju trajno obilježi kao uspomene na vojno – redarstvenu akciju „Oluja“ kao jedan od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti.

 

Ove godine u planinarskom pohodu „Put Oluje“ sudjelovala su planinarska društva „Dinaridi“ iz Splita, „Sv.Mihovil“ iz Šibenika, „Svilaja“ iz Sinja, „Bilogora“ iz Bjelovara, „Velebit“ iz Zagreba i „Martinščak“ iz Karlovca, te pripadnici HV-a, a na zadnje dvije dionice od Glavaša preko Brezovca do Knina, pohodu su se pridružili planinari HPD „Promina“ iz Drniš.
Polazna točka sedmodnevnog pohoda „Put Oluje“ bila je u Voštanima, a sudionici su dnevno savladavali u prosjeku po 20 kilometara teškog planinskog terena. Na Putu od Voštana preko Kamešnice (1855 m), Malog Maglaja, Velike Duvjakuše (1709 m), Troglava (1913 m), Lišanjskog vrha (1794 m), izvora rijeke Cetine, dinarskih vrhova Glavaš i Sinjala (1831 m) te Brezovca do Kninske tvrđave, sudionici su se kretali dijelom i minski sumnjivim područjima.

Na mjestima na kojima su postavljena spomen-obilježja, sudionici pohoda su održali kratku molitvu i zahvalu za poginule. Zanimljivo da kamenje od kojeg su napravljeni spomenici duž „Puta Oluje“ potječe od ostataka crkve sv. Mihovil u Kijevu koju je agresor minirao i do temelja razorio 1993.godine. Jedan od sudionika pohoda bio je i Darijan Godić iz Instituta za noviju hrvatsku vojnu povijest koji je na nekoliko lokacija sudionicima održao predavanja o akcijama koje su prethodile Oluji i samoj akciji Oluja.

 

Pohodom „Put Oluje“ planinari su odali počast poginulim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote za domovinu položili po bespućima surove planine Dinare, od akcije Zima 2014. do ulaska Hrvatske vojske u hrvatski kraljevski grad Knin. Većina poginulih na Dinari bili su pripadnici 126. domobranske pukovnije iz Sinja i Gardijske brigade „Pume“ iz Varaždina.

 

Tekst i fotografije: Joso Gracin
Sva prava pridržana.
 

Iz kategorije: Vijesti