Datum objave: 07. Kolovoz 2015

Žensko boćanje je u zaleđu Primoštena hit, na Užancama sudjelovalo šest ekipa

Diana Ferić
Diana Ferić

Primoštenske užance ove godine slave 25. obljetnicu, a održavaju se u mjestu Vadlju,u zaleđu Primoštena odakle su i krenule. Središnja svečanost je večeras kada će na središnjem trgu u Vadlju biti otkriven kip Gospe od Loreta koji je isklesao Primoštenac Filip Bolanča. Užance su počele još 25. srpnja natjecanjima o balotama i kartanju koja su završila sinoć. Potvrdilo se eda je žensko boćanje vrlo razvijen sport u primoštenskom zaleđu u kojem gotovo da nema zaseoka koji nema svoju boćarsku ekipu. Na Užancama je sudjelovalo šest ekipa, a prvo mjesto osvojili su Gašparovi. Uz njih su s natjecali i Furčići koji su bili drugi, Bilini koji su se plasirali na treće mjesto te ekipe iz Šermuda, Vadlja, Draga i Primoštena. Primoštensko zaleđe, malo je poznato, imalo je prvaka Europe u boćanju  Antu Papka pa  su svi "zaraženi" tim sportom, a ženama je on, kako kažu, dobra rekreacija i tijekom godine. "Dite moje, ovo je sada u novije  vrime da žene igraju boće. Ko je u moje vrime smija na to pomisliti. To bi bila sramota. Muški nam to ne bi dali. A ja ih baš uživam gledati", kazala nam je jednaa80 - godišnja baka koja je bila među navijačima u boćarskom finalu.

U muškom boćanju bilo je 18 ekipa a u finale su ušle Vadalj i Široke. Pobjednici natjecanja u kartanju su Ante Huljev i Ante Skroza te Ivo Huljev i Davor Karadža.“Otkako su počele Užance u Vadlju ih prati dnevno od 200 do 300 ljudi tako da smo uspjeli ovih događanjem unijeti živost i u naš kraj što nam je najvažnije. S vremenom, u ovih 25 godina Užance su se malo razvodnile, ali smo ipak uspjeli očuvati duh zajedništva, druženja i njegovanja tradicije“, kazali su nam organizatori Ive Gracin – Mali Ive i Milivoj Gracin Tusa.

Večeras je osim procesije koja će krenuti od mjesne kapelice koja slavi 100. obljetnicu i otkrivanja Gospinog kipa organiziran i zabavni program na kojem će nastupiti Lidija Bačić, a najatraktivniji dio sigurno će biti pečeni vol na ražnju. Organizatori očekuju nekoliko tisuća posjetitelja.

Iz kategorije: Vijesti