Datum objave: 01. Kolovoz 2015

FOTO Regata u ženskom veslanju na živopisnom Krapnju - spoj tradicije i zabave

Diana Ferić
Diana Ferić

Žene s Krapnja, od kojih je najstarija imala 80 godina i njihove gošće iz Murtera nadmetale su se danas, na regati u ženskom veslanju koja je četvrtu godinu održana na tom otoku, poznatom upravo po tomu da su žene desetljećima na vesla brodovima odlazile na kopno, uglavnom obrađivati polja dok su njihovi muževi sjedili na brodu. To su, kako kažu, radili ne zato što ih je neko tjerao nego iz poštovanja prema muževima. Večeras su veslale kako bi podsjetile na tu tradiciju na koju su ponosne i kako bi je otele zaboravu, u organizaciji Društva za unapređenje Krapnja pod vodstvom ilene artiniće i njezine majke.

Uvjerljivo prva bila je posada gajete konobe Dalmata s Krapnja u kojoj su veslale Ljubica Gović, Smiljka Milutin, Kristina Govića i Vesela Ferara među kojima je najstarija veslačica imala 76 godina, a najmlađa 60 godina. Publika je, navijajući, utrku pratila s Krapnja i s trajekta, a trajala je desetak minuta na stazi od zapadne punte otoka do glavne lučice. Napetost je izostala jer su pobjednice vodile od samog početka, a dobro su s držale i veslačice na gajeti Zlatne ribice koje su druge stigle na cilj . Na regati je sudjelovalo 8 brodova s tridesetak veslačice obučenih u krapanjsku narodnu nošnju od kojih su neke spretnije, a neke manje spretno, često i uprazno, zamahivale veslima. Jedina gostujuća ekipa bile su Murterinke koje su stigle posljednje, ali su imale najduži i najtežu brod pa su i one kao i pobjednice osvojile sparu, podmetač koji su stare Krapanjke stavljale na glavu kako bi mogle nositi košaru s teretom, a težio je i do 50 kilograma. Regata je organizirana u čast hrvatskih branitelja, a u povodu 20, godišnjice vojno – redarstvene akcije Oluja s vrlo bogatim i raznovrsnih programom u kojem je bilo folklora, dalmatinske pjesme, recitacije i monodrame u čemu je uživala brojna publika. Krapanj je vrvio životom.

Organizatori su uz potporu TZ Krapanj – Brodarica ponudili i besplatnu hranu – pršut, sir i pidoče te piće, a sudionice su od Vodičkih mažoretkinja, koje su sudjelovale u programu dobile tortu na vrhu koje je stajala gajeta s veslačicama. U programu su nastupili KU Spužvar. Horse's Back Band, Pjevačko Društvo Marjan – Marijanke potom Mariana Plazibat, Lucija Puljak i Dobrila Kuzmić sa skečom na čakavštini, a prvak Drame HNK Split Trpimir Jurkić izveo je monodramu "Pod Raosovim Zvijezdama. Voditeljica večeri bila je Maja Curavić. Bivša hrvatska misica koja je na sebi imala haljinu šibenske modne kreatorice Đine Grbin koja je također porijeklom s Krapnja, a nosila ju je na izboru za Miss svijeta i Dominikanskoj Republici.
 

Iz kategorije: Vijesti