Datum objave: 31. Srpanj 2015

OPROŠTAJ Nakon 21 godine prestaje izlaziti šibenski „Info oglasnik“

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Gašenje „Info oglasnika“ veliki je gubitak za Šibenik jer ostaje bez jedne vrijedne institucije i poduzetničkog projekta koji je imao važnu ulogu u njegovom gospodarskom, ali i kulturnom životu.
Vijesti da se „Info oglasnik“ gasi i da više neće izlaziti ne bi smjela proći nezapaženo i biti ignorirana. Prije svega treba podsjetiti da je „Info oglasnik“ bio jednom od prvih poluga u razvoju šibenskog obrtništva i poduzetništva nakon Domovinskog rata i tranzicije iz socijalizma u kapitalistički sustav. Nisu to bila ni laka ni bezbolna vremena. Mnogi su se šibenski obrtnici i mali poduzetnici našli zatečeni golemim promjenama. Morali su se prilagoditi novim okolnostima, snaći se, postati vidljivi na tržištu... „Info oglasnik“ je u tim trenucima bio jedini tiskani poduzetnički projekt pa je funkcionirao u istim uvjetima i suočavao se si sitim problemima kao i oni koji su u njemu oglašavali svoje proizvode i usluge. Ne smije se zaboraviti ni na drugu dimenziju „Info oglasnika“. On je, naime, godinama bio jedina tiskovina, jedini medij tog tipa koji se nije ograničio samo na promidžbu nego je svoje stranice otvorio poeziji, humoru i karikaturi, promicanju vrijednih projekata i poduzetnika čiji je primjer zasluživao pozornost šire javnosti. Njegovao je i numizmatiku te promicao neke druge vrijednosti. Iako će se to nekome učiniti čudnim, ali vrijedno je spomena da je „Info oglasnik“ imao i svoj domaći, da tako kažemo izvorni i autohtoni, horoskop koji je stizao iz astrološke radionice šibenske neviste Nathalie Trlaja.
Zašto spominjemo horoskop? Horoskop se čita jer svatko voli ili bi volio saznati što može očekivati u neizvjesnoj budućnosti i kakva ga sudbina čeka barem u narednih mjesec dana. Što su vremena postaja teža i neizvjesnija to nam je upravo horoskop postajao sve potrebniji. Ako smo iz horoskopa Nathalie Trlaja pokušavali barem naslutiti što nas čeka u budućnosti, to iz gašenje „Info oglasnika“ možemo zorno, bolno i nedvosmisleno jasno vidjeti. To nisu slutnje i predskazanja nego odraz realnog stanja šibenskog gospodarstva točnije rečeno to je zabrinjavajuća dijagnoza stanja šibenskog, ali i hrvatskog gospodarstva.

„Info oglasnik“ je u travnju 1995. godine pokrenuo inženjer građevine, grafički dizajner i urednik Vjekoslav Juranić, a naslijedio ga je njegov sin Davor Juranić. Izdavač oglasnika bila je tvrtka „Sparta“ d.o.o., a gasi se 255. brojem. Zbog svega onoga što je Šibeniku značio, ali i zbog svega onoga što bi mu mogao značiti u ovim teškim vremenima koja prijete da bi mogla postati još teža, ispraćamo „Info oglasnik“, ne sa zbogom nego s doviđenja.
 

Iz kategorije: Vijesti