Datum objave: 29. Srpanj 2015

Jahta vlasnika Svjetskog trgovačkog centra (WTC-a) na vezu na šibenskoj rivi

Šibenik News
Šibenik News

 

Šibenik je sve privlačniji svjetskim bogatašima.Jučer je cimu na šibensku rivu bacila 55 metara duga super luksuzna jahta „Silver Shalis“. Ta jahta privatna je svojina Larrya A. Silversteina, američkog biznismena koji je 2001. godine, samo tridesetak dana prije terorističkog napada u kojem je bio potpuno uništen, za 3,2 milijarde dolara na 99 godina zakupio kompleks World Trade Centra, Svjetskog trgovačkog centra (WTC-a). Bila je to najveća zakupnina ikada plaćena za neku nekretninu, a zakupac je dobio na raspolaganje 1 240 000 četvornih metara poslovnog i stambenog prostora. Nakon terorističkog razaranja WTC-a 11. rujna 2001. godine, Silverstein je od osiguravajućih kuća, nakon višegodišnjeg sporenja, uspio dobiti odštetu u iznosu od 4,45 milijardi dolara što je bilo znatno manje od traženih 7,1 milijarde dolara. Budući da je ugovorom o osiguranju bilo predviđeno da tvrtka Silverstein Properties ima isključivo pravo i obvezu radova na obnovi, tri od četiri zgrade novog kompleksa WTC-a ta je tvrtka izgradila novi WTC te zadržala pravo zakupa na tri od četiri tornja jer je nakon nagodbe Lučkom upravom New Yorka, koja je bila jedan od glavnih investitora izgradnje prvog WTC-a 1966. godine zadržala upravljanje nad jednim tornjem. Novi WTC kojeg je izgradila tvrtka Silverstein Properties visok je 541 metar, odnosno 1776 stopa što odgovara 1776. godini kada je donijeta Deklaracija o neovisnosti SAD-a od Velike Britanije.

Na specijaliziranim internetskim stranicama koje prate kretanje super jahti posebno je vidno naznačeno da je Silver Shalis trenutno u Šibeniku te da je pri plovidbi s Hvara svratila i u Zlrin. Gradnja jahte koštala je oko 30 milijuna dolara. Poznavatelji luksuznih plovila cijene da je „Silver Shalis“ osobito elegantna jahta s pomno dizajniranim interijerima koji su opremljeni namještajem, sagovima, podovima i zidnim oplatama isključivo od prirodnih materijala te najkvalitetnije kože i tkanina. „Silver Shalis“ trenutno krstari Jadranskim morem u koje je uplovila 21. srpnja te je preko Brindisija, Barija, Hvara i Zlarina jučer doplovila u Šibenik.

Vlasnik kompanije Silverstein properties, Larry A. Silverstein jedan je od najvećih svjetskih trgovaca nekretninama. Tvrtku Silverstein Propertis utemeljio je njegov otac, a on ju je razvio do nevjerojatnih razmjera kada se poslovno osamostalio i odvojio od svojih dotadašnjih partnera. Njegova tvrtka je do 1978. godine postala vlasnikom pet poslovnih zgrada na Petoj aveniji u New Yorku, poslovnih zgrada na Wall Streetu te nekoliko trgovačkih centara. Zgradu na Petoj aveniji Silverstein je 1983. godine prodao kompaniji „Coca Colla“ za oko 140 milijuna dolara što je bilo za oko 100 milijuna dolara više nego što ju je platio desetak godina ranije. 1980. godine Silverstein uspijeva obiti pravo zakupa parcele i posao izgradnje sedme zgrade kompleksa WTC-a, ali već tada iskazuje pretenzije za preuzimanje cijelog kompleksa World Trade Centra. U tome je i uspio nakon što je guverner New Yorka George Pataki kako bi, nakon sloma američke burze, kako bi smanjio gradske troškove i povećao gradske prihode odlučio privatizirati kompleks WTC-a. Od početne namjere da se WTC proda odustalo se pa je cijeli kompleks ponuđen u zakup na 99 godina. Na natječaju Silverstein je ponudio najbolju cijenu – 3, 2 milijarde dolara, a bila je prihvaćena 24. srpnja 2001. godine. On je potom kompleks WTC-a i osigurao, a ugovor o osiguranju predviđa da će Silverstein Properties ima prava i obveze na obnovu ukoliko bi kompleks na bilo koji način bio uništen. Nakon terorističkog napada i uništenja WTC-a Silverstein je dobio odštetu od osiguravatelja u iznosu od 4,45 milijardi dolara što je bilo znatno manje od traženih 7,1 milijardi dolara. Obnova WTC-a počela je 2006. godine, a kompanija Silverstein Properties izgradila je većeg dio novog kompleksa, točnije tri od četiri tornja budući da je nakon nagodbe četvrti zadržala Lučke uprave New Yorka.
Vlasnik kompanije Silverstein properties, Larry A. Silverstien osim kao vlasnik golemog broja atraktivnih nekretnina u New Yorku, neki kažu da je on vlasnik New Yorka, poznat je i kao filantrop. Osnivač je predsjednik i emeritus Sveučilišta u New Yorku, povjerenik New York University Centra, Povjerenik Muzeja židovske baštine, Predsjednik Udruženja židovskih općina New Yorka i rizničar Nacionalnog židovskog medicinskog istraživačkog centra
Je li Larry A. Silverstein na svojoj jahti i je li jučer prošetao Šibenikom nismo uspjeli doznati. Njegova jahta „Silver Shalis“ izgrađena je 2010. godine u brodogradilištu Delta Marine u Seattleu. Njena gradnja koštala je oko 30 milijuna dolara

Iz kategorije: Vijesti