Datum objave: 17. Srpanj 2015

Klaster žena poduzetnica:Povezati proizvođačice autohtonih proizvoda

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog povezivanja žena poduzetnica i lakšeg dolaženja do kupaca njihovih proizvoda nedavno je osnovan prvi Klaster žena poduzetnica Republike Hrvatske Kolo koji okuplja žene od Dubrovnika do loka. Jučer su ga u Šibeniku ženama poduzetnicama, članicama Hrvatske udruge poslovnih žena Krug predstavile njegova predsjednica Ana Barać i potpredsjednica Mary Ann Rukavina Cipetić, inače direktorica GTF – Inicijative za održivi rast, Hrvatska. potpredsjednica Mary.

 

Klaster Kolo trenutno okuplja 12 žena poduzetnica, vlasnica OPG-ova ili poduzeća, a prema riječima predsjednice Ane Barać uvjet je da proizvode autohtone, prepoznatljive hrvatske proizvode ta rade po načelima održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja. „ Želimo d žene poduzetnice shvate da one jadna drugoj nisu konkurencije i da udružene i ojačane mogu puno više postići nego sama za sebe. Ovako organizirane dobivaju puno veću snagu i lakši pristup tržištu“, kazala je Ana Barać. Taj je klaster zanimljiv i ženama poduzetnicama u Šibensko – kninskoj županiji među kojima je upravo najviše onih koji imaju OPG –ove te proizvode suvenire, autohtone slastice, kozmetičke proizvode, maslinovo ulje i slično.
Mary an je istaknula da je cilj omogućiti ženama i najzabitijim područjima da se bave poduzetništvom i da s osamostaljuju jer je to znak i da je društvo zdravo i da su stvoreni uvjeti od postojanja vrtića, škola, ambulanti, da se žena osim obitelji može posvetiti i svom poslu.

„Mislimo da ovakvo organiziranje žena ima smisla i da je to dobra priča. Kada primjerice otvorimo dućan takvih proizvoda, recimo u Zagrebu ljudima će to biti zanimljivo i sigurno će dodatnu vrijednost tim proizvodima dati to što su ih stvorile marljive ženske ruke i da će kupci to cijeniti", kazala je.

Kao potencijalne kupce vide i hrvatske iseljenike pa će Klaster predstaviti i u SAD -u.

Predstvnice Hrvatskog klastera žena poduzetnica obišle su dječje vrtiže Žižula Zorane Ivić kao dobar primjer ženskog poduzetništva. U devet objekata zapošljavaju gotovo 70 djelatnika i skrbe o 450 djece.

Iz kategorije: Vijesti