Datum objave: 15. Srpanj 2015

Što turiste najviše zanima u Šibeniku: Katedrala, šetnja kamenim ulicama i klape

Diana Ferić
Diana Ferić

Organizirane skupine turista koji dolaze u Šibenik imaju već unaprijed određen program boravka - s vodičem naprave đir od obale preko Kalelarge do katedrale razgledavanje koje je svima cilj dolaska, zastanu kraj nekih manje poznatih znamenitosti graditeljske baštine o kojima im vodič kaže nekoliko riječi uz obavezno upoznavanje dvjema kamenim posudama u Kalelargi od kojih jedna ima uklesan natpis "Amor di cani", a u kojma su stari Šibenčani ostavljali vodu za pse i mačke u ljetnim mjesecima i to je sve. Godinama je to isto osim što se povećava broj takvih skupina turista. Individualni gosti kojih je sve više u Šibeniku imaju više prilike za istraživanje i sadržajnije upoznavanje Šibenika no oni s kojima smo u prolazu popričali uglavnom su zainteresirani samo za obilazak katedrale za koju uglavnom jedino i znaju. Niti jedan od naših desetak sugovornika nije čuo za tvrđavu svetog Mihovila, plažu Banj ili pak za neko od kulturnih događanja. Uglavnom su odsjeli u mjestima izvan Šibenika, a u Šibenik su došli vidjeti katedralu.

Iznimka je bračni par Wolf iz Njemačke koji je već drugu godinu odsjeo u Vodicama, ali svako jutro dolaze u Šibenik i šetaju povijesnom jezgrom, a potom se na ručak i kupanje vraćaju u Vodice. Ni oni nisu znali ni za jednu manje poznatu šibensku znamenitost pa ni da se mogu okupati na Banju, u središtu grada. Kazali su nam da im je dovoljna ljepota uskih, kamenih ulica u povijesnoj jezgri. Slično je na naš upit reagirala i mlada obitelj iz Nizozemske koja je fascinirana ljepotom šibenske katedrale, a drugo im o Šibeniku ništa nije poznato. Uživaju šetajući ulicama u povijesnoj jezgri i u razgledavanju dućančića sa suvenirima.

Šibenik uglavnom posjećuju roditelji s djecom i stariji turisti. Mladi su još uvijek rijetkost, no naišli smo na jednu skupinu Čeha koja je uživala u hladu na travnjaku ispred katedrale. "Cijelo ljeto putujemo po Europi, a Šibenik nam nije bio u planu za posjetiti. Tu smo slučajno i baš nam se svidio pa ćemo neplanirano malo u njemu ostati. Ljudi su simpatični i atmosfera je tu u povijesnoj jezgri divna. Posebno nam se sviđa jutarnji ugođaj na rivi i pogled na more", kazali su nam.


Najbolji uvid u potrebe i želje turista koji posjećuju Šibenik imaju u Turističko - informativnom centru koji su upravo tu da pruže turistima sve potrebne informacije i da ih upute u u sve što ih zanima." Većina turista dolaze dobro informirana o onomu što žele vidjeti, a zanima ih uglavnom kako doći do tih lokacija. Najviše se raspituju o kulturno-povijesnim spomenicima, potom gdje mogu kušati prave dalmatinske gastro delicije, ali i o dobri plažama u okolici Šibenika. Posljednjih godina malo je onih koji se dolaze na nešto žaliti", ističe Rada Alviž, zaposlenica u TIC -u.

Od kulturnih događanja uglavnom se raspituju o tomu gdje mogu poslušati neku domaću klapu, a zanima ih, što baš nije očekivano, i program Međunarodnog dječjeg festivala. U prostor TIC -a dolaze i kako bi izrekli riječi pohvale. Tako su svi koji dolaze brodom u Šibenik oduševljeni pogledom na njega s mora, a puno turista hvali i čistoću i urednost grada. 

Tekst i slike: Sara Pauk i Danijel Ferić

Iz kategorije: Vijesti